Unii dintre cei mai turmentati cetateni pe care ii cunosc sunt adeptii teoriilor consipiratiei. Ei vad conspiratii peste tot. Bancile vor sa supuna lumea. Ba nu, Grupul Bildenberg; evreii; francmasonii etc.
Oamenii acestia fac o greseala de intelegere a probabilitatilor, de care nu e nimeni ferit. Ei vad conspiratii peste tot, pentru ca leaga fapte intamplatoare, pentru ca nu inverseaza relatia de probabilitate intre evenimente.
De exemplu, hai sa zicem ca o femeie isi surprinde sotul mintind-o. El afirma ca a fost intr-o sedinta la serviciu, sedinta care sa prelungit mult peste orele de program si astfel a ajuns acasa cu 4 ore intarziere. Intamplator, femeia se intalneste cu o prietena care ii relateaza ca a parcat langa masina sotului ei intr-o parcare publica, departe de biroul sotului, la ora la care acesta pretindea ca fusese in sedinta.
Sotia are toate motivele sa-l suspecteze pe sot ca o inseala, dar probabilitatea nu este foarte mare. Logica ei este: sotul meu m-a mintit, deci foarte probabil ca are o aventura.
Greseala ei consta in exagerarea probabilitatii ca sotul sa aiba o aventura. Nu toti barbatii care isi mint nevestele au o aventura extraconjugala, dar aproape toti barbatii care au aventuri extra-conjugale isi mint nevestele (exceptam aici swingerii).
Barbatul din exemplul nostru putea avea o mie de alte motive sa-si minta nevasta: poate ca era la mall ca sa-i cumpere un cadou pentru apropiata aniversare; poate se intalnea cu un prieten antipatic nevestei; poate avea un hobby cu care sotia nu era de acord cum ar fi luptele MMA; poate mergea la doctor pentru investigatii medicale si nu dorea sa o sperie pe sotie etc. Vedeti cat de diferite sunt probabilitatile in cele doua situatii?
Majoritatea adeptilor teoriilor conspiratiei comit acelasi tip de eroare logica. Combinat cu „confirmation bias„, rezulta concluzii gresite si paranoice despre lumea in care traim.