Skip to main content
marketingpolitica

Despre autonomie si Tinutul Secuiesc, in termeni de marketing

maghiaromania joffreProblemele dintre romani si maghiari nu se vor termina prea curand, pentru ca intreaga situatie este privita dintr-o perspectiva gresita de catre ambele comunitati.

Cadrul problemei

Romania este un stat national, unitar si indivizibil. Stiu ca noua ne place formularea asta la nebunie, dar incerc sa privesc prin ochii unui minoritar, fie el maghiar, tigan, bulgar sau lipovean si nu vad nimic amuzant aici. E ca si cum ai fi trecut ca minoritar la capitolul etc.

Romanii canta cam asa: „Noi suntem romani, noi suntem romani, / Noi suntem aici, in veci stapani”. Mda, „Ardealul-pamant romanesc” si „Daca nu va place, de ce nu plecati in Ungaria?”.

Maghiarii spun ca vor infiintarea „Tinutului Secuiesc”. Daca esti roman si locuiesti in Transilvania, ce iti vine in minte cand maghiarii cer infiintarea unui tinut secuiesc? Ca nu e romanesc, ca nu va fi al lor si nu al tau, asa ca valea!

Cu un astfel de cadru de discutie, as fi mirat sa aflu ca a trecut o zi fara animozitati intre cele doua comunitati.

Egalitatea in drepturi

Cetatenii romani si maghiari sunt egali in fata legii si a Constitutiei Romaniei. Asa ar si trebui sa fie, numai ca in mintea lor lucrurile stau diferit: romanii cred ca au dreptul sa decida, in virtutea faptului ca sunt majoritari; maghiarii cred ca ar trebui sa aibe drepturi suplimentare, pentru ca sunt minoritari si se cuvine sa fie protejati. Adevarul este ca romanii au puterea (prin numar), dar puterea asta nu le da dreptul sa hotarasca orice le trece prin cap, iar de asta nu sunt chiar toti constienti.

Cand vine vorba de Tinutul Secuiesc, de zonele in care maghiarii sunt majoritari, situatia este exact invers.

Drepturile istorice

Cine a fost primul aici sau in Ardeal, cine a stapanit mai mult timp in Transilvania etc. Prostii! Toti suntem urmasii unor migratii, mai recente sau mai putin recente. Multi romani sunt inruditi genetic cu o parte dintre unguri pentru ca fac parte din acelasi haplogrup adica au un stramos comun, undeva in negura timpului. Asta ii face sa fie „rude de sange” cu maghiarii respectivi si nu cu conationalii lor.

Drepturile istorice nu exista si nu ar trebui sa ne mai referim la ele, pentru ca introduc in discutie un element nerelevant. Pamantul este al celor care il locuiesc, fara importanta cu privire la momentul si circumstantele in care stramosii lor au ajuns acolo.

Provocarile reciproce si istoria recenta

Istoria medievala arata ca Ungaria a fost un factor important in coagularea formatiunilor statale romanesti. Si romani la origine ca Iancu de Hunedoara sau Matei Corvin au jucat un rol important in istoria maghiarilor. Ambele populatii poarta o amprenta cumana puternica, de care nu prea sunt constiente. Ungaria si principatele romane au fost de multe ori aliate impotriva turcilor.

Relatiile tensionate se datoreaza statutului inferior pe care l-au avut romanii in Transilvania, urmare a Unio Trio Nationum si al amestecului clerului in viata politica (religia otraveste totul, cum a zis Cristopher Hitchens). Asta a facut ca istoria recenta sa fie marcata de evenimente in care ne-am regasit in tabere adverse.

Cum nu sarbatorim bataliile din evul mediu, ci evenimente mai recente, toate sarbatorile noastre se refera la date la care stramosii nostrii i-au batut pe ai lor. Fiecare sarbatoare de 1 decembrie sau de 15 martie e ca o sarbatoare a victoriilor Stelei in Stefan cel Mare.

Ce este de facut?

Romanii trebuie sa renunte la a considera Romania-pamant romanesc. Trebuie sa acceptam ca Romania este pamantul cetatenilor care locuiesc aici, in egala masura, indiferent de etnie. N-ar trebui sa mai spunem niciodata unui minoritar sa plece, daca nu ii place in Romania, pentru ca asta ne subliniaza puterea, dar ne distruge legitimitatea. Puterea fara legitimitate e abuz.

Maghiarii ar trebui sa inteleaga ca cererea de a crea un Tinut Secuiesc nu va avea succes atat timp cat ii vor spune asa, pentru ca este un proiect in care niciun roman nu are cum sa se simta inclus. Fara sustinerea romanilor din zona, nu vor reusi niciun proiect de autonomie. Daca vor o crestere a autonomiei, atunci trebuie sa o defineasca intr-un mod in care romanii sa se simta inclusi. Pot sublinia avantajele gestionarii locale a problemelor locale, proportia prea mare a veniturilor locale care merge la centru etc. Maghiarii au nevoie sa ii atraga de partea lor pe romanii care locuiesc in aceleasi localitati cu ei.

Ar trebui sa celebram ceea ce ne uneste, sa ne propunem realizari comune: un drum, o opera publica, o sarbatoare comuna, orice, ca avem de unde alege!

Avem nevoie de initiative de tipul MaghiaRomania, o pagina de Facebook intretinuta de o echipa mixta, romano-maghiara. Imi imaginez cate indura oamenii astia din partea capetelor infierbantate din ambele etnii!

Avem cu totii o demografie proasta: peste 50 de ani vor fi mai putini romani si maghiari in lume. Haideti macar sa fie mai fericiti, ca doar asta conteaza pana la urma!

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

6 Comments

 • Dacus Malus spune:

  „Drepturile istorice

  Cine a fost primul aici sau in Ardeal, cine a stapanit mai mult timp in Transilvania etc. Prostii! Toti suntem urmasii unor migratii, mai recente sau mai putin recente. Multi romani sunt inruditi genetic cu o parte dintre unguri pentru ca fac parte din acelasi haplogrup adica au un stramos comun, undeva in negura timpului. Asta ii face sa fie “rude de sange” cu maghiarii respectivi si nu cu conationalii lor.

  Drepturile istorice nu exista si nu ar trebui sa ne mai referim la ele, pentru ca introduc in discutie un element nerelevant. Pamantul este al celor care il locuiesc, fara importanta cu privire la momentul si circumstantele in care stramosii lor au ajuns acolo.”

  Ce vorbesti mestere, chiar asa sa stea lucrurile? Pai atunci oare de ce se dau evreii peste cap sa-si gaseasca un loc intre soldatii legiunilor romane, nu cumva ca sa arate o vechime inexistenta in mod normal? Ce esti tu scriitorule, esti român sau alogen? Iti pasa de drepturile altora sau ale românilor? Ptr ca in conceptia mea, in primul rind trebuie sa-ti pese de proprii semeni… in cazul asta de români!

  • Vezi, exact aceasta atitudine tribala e problema: cine nu e cu noi, e impotriva noastra! Toti oamenii sunt semenii mei, nu numai romanii. Si maghiarii, si tiganii, si negrii, si evrei, si arabii, si aborigenii din Australia, toti sunt semenii mei si ai tai. Ai ramas cu mentalitatea in sec. XIX (evaluare optimista). In ziua in care drepturile unei minoritati sunt calcate, orice majoritar trebuie sa stie ca urmeaza el. Cam asa sta treba:
   First They Came For The Jews / Martin Niemöller

   First they came for the Jews
   and I did not speak out
   because I was not a Jew.

   Then they came for the Communists
   and I did not speak out
   because I was not a Communist.

   Then they came for the trade unionists
   and I did not speak out
   because I was not a trade unionist.

   Then they came for me
   and there was no one left
   to speak out for me.

 • Zgabeata Iftode spune:

  O postare tipica pentru semidocti. In primul rand romanii decid pentru ca sunt majoritari dar nu decid aiurea. Ungurii au drepturi mai putin acela de a iesi de sub autoritatea staului roman. De fapt asta este singura lor dorita. celelalte minoritati au acele dreptruri care sunt prevazute de normele Europene si chiar mai mult-au reprezentare parlamentara. Chestia cu originile este tipica pentru blogerii de tip Angela Tocila care participa la tot felul de conferinte pe teme autonomiste. este o politica de relativizare a identitatii romanesti asa cum un alt semidoct -Lucian Boia- a relativizat istoria romanilor. Autorul, semidoct fiind, spune ca ,,relatiile tensionate se datoreaza statutului inferior pe care l-au avut romanii in Transilvania, urmare a Unio Trio Nationum si al amestecului clerului in viata politica”. care cler? A arunca aceasta vorba fara explicatii este daunatoare. Pentru ca nu poti sa pui pe acelasi plan Biserica Ortodoxa cu cea catolica sau protestanta. Finalul este tipic: romanii trebuie sa inteleaga ca nu sunt elementul dominat, , situatie conforma cu dreptul national si international iar ungurii trebuie sa fie mai smecheri si cu siguranta prin fentarea romanilor vor obtine iesirea de sub autoritatea statului roman. Restul sunt povesti.

  • Un comentariu de nivelul nick-ului tau: Zgabeata Iftode. Daca Lucian Boia e semidoct, sun curios cine e doct dupa tine. Cand am zis cler, m-am referit la Biserica Catolica, dominanta in politica Ungariei. Ungaria medievala a tratat mai bine croatii, de asemenea supusi Coroanei ungare, decat romanii, pentru singurul motiv ca acestia erau catolici. In evul mediu conta religia, nu etnia. Biserica Catolica a tratat cu ostilitate si protestantii secui, maghiari si germani.
   Nu incerc sa-ti explic articolul meu. Nu merge cu nationalistii, asa ca nu-mi pierd timpul.

Leave a Reply