Max Weber remarca in Etica Protestanta si Spiritul Capitalismului contributia protestantismului la dezvoltarea capitalismului. Conform lui Weber, dogma protestanta a fost favorabila capitalismului prin concepte precum „salvarea prin munca”, predeterminarea (daca destinul tau e sa fii sarac, sau bogat, atunci e voia lui Dumnezeu si nu poti contesta) si mandatul de a economisi si a reinvesti in dezvoltare si nu in consum. Etica protestanta favoriza capitalismul, spre deosebire de etica catolica sau de religii precum budismul sau islamismul. Asta explica de ce capitalismul s-a dezvoltat mai intai in Anglia, Tarile de Jos si Germania, inainte sa se intinda in tarile catolice.
Ideea noastra despre munca are la baza ideile religioase, iar asta este adanc inradacinat in cultura noastra. Munca trebuie sa fie munca, adica grea, neplacuta. Ma rog, ai putea merge la serviciu sa te distrezi, dar asta inseamna ca nu muncesti si vei fi dat afara, ceea ce e bine, pentru ca esti un lenes lipsit de responsabilitate. Suferi acum, pentru a obtine iertarea pacatelor si accesul in paradisul vesnic.
Problema este ca suntem programati sa evitam ceea ce nu ne place si sa cautam lucrurile care ne plac. Asa functioneaza creierul nostru, asta e chimia.
Acesta este motivul pentru care facem prost si de mantuiala ceea ce nu ne place, iar dupa aceea suntem nefericiti. Acesta este motivul pentru care dezvoltam adictie pentru lucrurile care ne plac, care ne fac placere. Asta e motivul pentru care nu incerci sa excelezi intr-un domeniu in care nu simti placere. Doctrina suferintei esueaza lamentabil in toate privintele.
Adevaratii campioni la tenis sunt fost copii pasionati de tenis. Bill Gates a fost mai intai un pusti pasionat de programare si abia apoi a devenit fondatorul Microsoft. Steve Jobs i-a scris lui Bill Hewlett in copilarie pentru a-i cere componente de computer, pentru hobby-ul sau in domeniul, da in domeniul computerelor.
Majoritatea initiativelor dintr-o companie esueaza complet sau partial: introducerea managementului calitatii, introducerea ERP, CRM, programe de crestere a calitatii sau creativitatii etc. De ce? Pentru ca sunt gandite ca munca, adica plictisitoare, aride, neplacute si oamenii le evita.
Gamification, adica utilizarea elementelor de design ale jocurilor pe computer pentru rezolvarea problemelor nelegate de computere, umple cosul de gunoi cu filosofia religioasa a salvarii prin suferinta. Utilizand gamification, recunoastem modul in care functioneaza creierul uman si ii dam utilizatorului placere prin modul in care proiectam munca, pentru ca el sa ne dea in schimb creativitate, munca nenormata, pasiune, dedicare excelenta intelectuala.
Locul de munca al viitorului nu este un loc de ispasire al unei vini inventate, ci un loc in care oamenii sa se simta bine, sa lucreze cu placere, sa fie creativi si foarte, foarte productivi.
E interesanta ideea, dar eu nu prea vad cum ar putea fi pusa in practica in viitorul apropiat pe scara cat de cat larga. Fara unele avansuri tehnologice semnificative fata de nivelul de azi, vom ramane inevitabil cu o gramada de ocupatii care nu prea pot deveni placute, orice le-ai face.
Legat de protestantism: predestinarea nu e exact contrara dezvoltarii unei mentalitati de tip capitalist?
Credinta in predestinare poate avea efecte pozitive sau negative. Negative: daca e scris sa fiu sarac, ce rost are sa ma zbat? Acest efect e contracarat de credinta ca viata pe Pamant e o pregatire pentru viata vesnica, iar munca este parte din aceasta pregatire. Viata nu se presupune sa fie usoara, iar individul trebuie sa munceasca pentru familie si comunitate, nu pentru sine (imbogatire).
Efect pozitiv: suntem saraci (sau mai saraci decat vecinul), pentru ca asa a hotarat Dumnezeu, deci nu are rost sa facem revolutie socialista si sa-i confiscam fabrica, pentru ca ar fi contrar vointei lui Dumnezeu. Nici nu suntem nefericiti din cauza asta, pentru ca telul nostru e viata vesnica. Cam asa functioneaza. Cand functioneaza, pentru ca natura umana chinuie in general credinciosii cu frustrari, intrebari, dileme si revolte interioare.