Managerii de azi, cel putin romanii, au sentimentul ca daca investesc in sisteme ca CRM, in sisteme de raportare, Business Intelligence, Data Mining etc, pot sa concentreze puterea deciziei in mainile lor indiferent cat de mare creste compania lor.
Adevarul este ca le place sa simta puterea, sa pastreze controlul, sa nu delege decat munca chioara, fara responsabilitate reala si fara putere. Majoritatea sunt convinsi a numai ei pot lua decizii corecte, pentru ca ei sunt mai destepti decat subordonatii lor.
Japonezii au o cu totul alta viziune: Gemba. Gemba (sau genba) inseamna locul in care se petrece actiunea. Conform filozofiei gemba, acesta este locul unde se intampla lucrurile, unde este creata valoarea, iar cei mai potriviti sa ia decizii de imbunatatire permanenta sau de rezolvare a problemelor, sunt cei aflati mai aproape de genba, locul faptei.
Mai mult, decizia trebuie luata de cei aflati la locul potrivit si implicati direct in crearea de valoare. Acestia pot fi muncitori, maistri, agenti de vanzari, agenti de achizitie etc, nu neaparat manageri. Japonezii sunt obsedati de eficienta si calitate, nu de pastrarea controlului ierarhic de tip feudal.
Daca ai o filiala in alt oras sau alta tara, e de preferat sa-i lasi pe cei care lucreaza in acel loc sa ia decizii la nivel local. Daca nu sunt capabili, inseamna ca esti un lider prost, pentru ca nu ai angajat si nu ai crescut oameni capabili sa fie eficienti si decisivi. Cu cat o decizie este luata mai departe de genba, cu atat va fi mai proasta, sustin japonezii.
Practica Gemba este nu numai eficienta, dar si ieftina, pentru ca japonezii lucreaza cu formulare, check list-uri si masuri de management simple, nu cu investitii de milioane de euro ca sa permita managerilor sa aiba iluzia ca inteleg ce se intampla la distanta si pot lua decizii corecte din biroul comod de la sediul central.