Skip to main content
salesvanzari

Lucrezi in vanzari? Nu, lucrezi in sanatate? Atunci trebuie sa inveti sa vinzi!

[youtube]http://youtu.be/rSbUV0OlC0s[/youtube]

 

 

 

 

 

 

Ieri am avut training cu asistente medicale. Le-am invatat sa vanda. Asistentele medicale raspund la telefon cand sunati la o clinica si va ajuta sa faceti o programare. Tot ele ii asista pe medici la cabinet, nu inainte insa de a va conduce la cabinetul medicului.

Cand medicul intarzie la programare, ori pacientii programati inaintea ta stau mai mult decat era estimat cu doctorul si esti nervos, cine salveaza realtia clinicii cu tine? Asistenta!

Intr-o clinica privata, dupa o consultatie (platita, evident) urmeaza analize, investigatii si tratamente. Uneori acestea costa considerabil. Cine te convinge sa le cumperi de la clinica? Medicul si, in cazul analizelor si investigatiilor intervine si asistenta.

Oamenii astia vand.

Definitia mea preferata pentru vanzari este: Vanzatorul ajuta oamenii sa-si rezolve problemele.

Ce fac medicul si asistentele? Te ajuta sa-ti rezolvi sau sa previi probleme de sanatate care te-ar putea ucide. E asta etic? Sigur ca da!

Paradoxal, lucrez mai bine cu asistentele decat cu medicii. Multi medici (nu toti) refuza din start ideea ca ei ar fi vanzatori si vad in vanzare un act neetic. Medicii din sectorul privat accepta mai bine ideea ca sunt in vanzari. Stomatologii sunt in avangarda, pentru ca sectorul lor e 100% privat si inteleg mai bine ca pacientii sunt clienti si trebuie atrasi in cabinet, iar apoi trebuie convinsi sa urmeze prescriptia doctorului.

Majoritatea oamenilor cred ca ei nu sunt in vanzari si gresesc. Majoritatea lucreaza azi in vanzari, pentru ca mai tot timpul cat muncesc incearca sa-i convinga pe altii sa faca ceea ce ei isi doresc sa faca. Si daca tot participa la vanzare sau vand nemijlocit, e timpul sa o faca mai bine.

Nu intamplator unu dintre cele mai vandute cursuri din portofoliul meu a fost „Sales4Non-Sales Professionals”, din 2008 si pana azi.

Acestea sunt si concluziile cartii Drive-To Sell is Human a lui Daniel Pink. Daniel Pink este un economist behaviorist de talie mondiala si in aceasta carte exemineaza cum s-a schimbat profesia vanzatorului in ultima vreme. Cu ocazia asta am observat ca nu am facut un review la cartea lui Daniel Pink. Promit sa fac!

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

One Comment

Leave a Reply