Skip to main content
politica

Lupta intre sectorul privat si stat e un masacru

niemollerbAcum un an, opinia publica a fost scandalizata de un proiect de lege care „chipurile” urma sa desfiinteze SMURD. Am demonstrat la vremea respectiva ca a fost o intoxicare mestesugita pe care majoritatea au inghitit-o „momeala, carlig, pluta, guta si pescar”.

Presedintele Traian Basescu indraznea sa spuna atunci ca Raed Arafat, aceasta Maica Tereza a sistemului sanitar romanesc, ar avea idei socialiste, perimate, etatiste, iar opinia publica iesea in strada gata sa-l apere pe martirul de la Ministerul Sanatatii.

Erau vizate atunci Ambulantele private, carora Raed Arafat dorea sa le bareze calea spre fondurile CNAS, chiar daca serviciul de Ambulanta si pompierii de la SMURD nu acopereau nevoia de servicii medicale de urgenta, chiar daca era si este nevoie de operatorii privati in servicii de urgenta.

Ambulantierii au fost lasati atunci singuri in fata guvernului de catre colegii lor privati din sistemul sanitar. Care cu un spital in autorizare, care cu o livrare la CNAS, care cu cine mai stie ce interes privat, au spus: „sa se descurce, nu e problema mea, eu nu operez ambulante”.

Saptamana trecuta a venit randul spitalelor private sa simta in jurul gatului imbratisarea etatista a dlui. Arafat care se viseaza primsecretar la Sanatate, atothotarator in intreg sistemul sanitar romanesc.

A devenit clar ca firmele private nu sunt capabile sa opuna o rezistenta notabila in fata guvernului, pentru ca nu sunt destul de puternice, dar mai ales pentru ca nu sunt capabile sa se uneasca si sa-si pledeze cauza.

Banii de la CNAS nu sunt banii statului, ci ai asiguratilor, carora cuplul Nicolaescu-Arafat se pregateste sa le ia dreptul de a-si alege furnizorul de servicii medicale. Serviciile din sectorul de stat sunt mizerabile, incomparabile cu cele din sectorul privat, care este mai performant si mai eficient decat cel de stat. Cu toate acestea, opinia publica este din nou de partea agresorului (guvernul), pentru ca sectorul privat nu este in stare sa-si formuleze o initiativa de promovare a serviciilor private ca alternativa la cele oferite de stat.

Lipsa de unire, viziune si solidaritate au transformat meciul Ministerul Sanatatii-Sector Privat de Sanatate intr-un macel de tip Carl Froch-Lucian Bute. M-as limita sa privesc de la distanta, sa dau lectii si sa arat cu degetul, daca n-ar fi avertismentul Pastorului Niemoller. La urma urmei, maine ar putea veni dupa mine si cine imi va lua apararea?

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply