Skip to main content
managementsalesvanzari

Metodologiile de vanzare nu sunt retete!

cooking

Metodologiile de vanzare nu sunt retete de prajituri! Metodologiile nu ofera o secventa de actiuni pe care sa le faci pentru a avea succes garantat.

Majoritatea vanzatorilor, managerilor de vanzari, directorilor generali ar fi de acord cu afirmatia mea, dar trateaza metodologia de vanzari ca pe o reteta cu rezultate garantate.

Exista numeroase metodologii de vanzare care sunt, in realitate, retete de vanzare. Spun asta pentru ca se concentreaza pe ceea ce face si spune vanzatorul, in loc sa se concentreze asupra ceea ce face, spune, nu spune, simte si gandeste cumparatorul.

Ca intr-un dans, daca numai unul dintre dansatori danseaza, sau daca cei doi danseaza pe ritmuri diferite, performanta este lamentabila. O buna metodologie se centreaza pe cumparator. Un bun vanzator declanseaza urmatoarea etapa a vanzarii nu pentru ca a bifat pasii anteriori, ci pentru ca a primit feedback-ul potrivit de la cumparator, care ii indica faptul ca acesta este gata sa mearga mai departe.

Vanzatorul modern trebuie sa studieze in afara stiintelor economice pentru a intelege mai bine cum gandesc clientii. Raspunsurile adecvate se gasesc in sociologie, antropologie si psihologie.

Evident, chiromantia, horoscopul, spiritismul si religia nu sunt alternative viabile, dar m-am gandit sa mentionez totusi acest fapt pentru ca imi aduc aminte de un director care tinea evidenta zodiilor personalului si avea un consilier astrolog.

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

2 Comments

 • LucianTimo spune:

  de curand am fost in londra si ca orice tip care ajunge acolo (mate or lad….. ) se apuca de baut bere. deh!!! cea mai buna bere pe care am gustat-o se numeste London Pride. La fiecare pahar ma gandeam si la tine, sincer. Deh, Salesman Pride. Hmmm, DrunkMAN Pride. Si uite asa mandria ne inconjoara. Incerc sa aduc in Romania o franchise pentru berea asta sa incercam sa dam drumul la un pub. Cheers mate!!!

 • Nici nu stii cat ma bucur ca te-ai gandit la mine la Londra 🙂
  Mandria este importanta. Sa-ti explic de ce:
  Chelnerii din Romania te servesc prost, de parca ar vrea sa-ti comunice ca in sufletul lor zace un filozof neinteles, iar slujba asta de rahat o fac doar pentru a avea ce manca si pentru ca societatea e nedreapta cu ei.
  In alte tari te servesc mai des decat in Romania chelneri care au gasit un motiv sa fie mandri de meseria lor si o fac cu placere. Probabil ca se gandesc la serviciul social pe care il indeplinesc, la nevoia noastra de a fi serviti diferit atunci cand mancam pe fuga intre doua intalniri fata de atunci cand iesim cu sotia in oras etc.
  Oricum ar fi, daca nu gasesti mandrie si demnitate in ceea ce faci, probabil ca o vei face foarte prost si vei fi tratat asemenea.
  Cu prima ocazie promit sa incerc si eu London Pride!

Leave a Reply