Managementul este o stiinta tanara, dar o idee veche.
Este o stiinta tanara, pentru ca a fost cu adevarat formalizata de Frederick Winslow Taylor acum vreo 150 de ani. Au mai fost preocupari si anterior, cum ar fi acelea ale lui Adam Smith sau Henry Fayol, dar Taylor este cel care a sistematizat managementul ca stiinta.
Managementul este stiinta organizarii si coordonarii eficiente a oamenilor in organizatii, pentru realizarea eficienta a sarcinilor complexe. Adam Smith arata ca specializarea oamenilor pe sarcini simple este modul cel mai eficient de organizare a productiei. Taylor a dezvoltat teoriile sale intr-o fabrica tipica a epocii industriale. Henry Ford a fost un gigant al managementului, iar linia de asamblare utilizata de el pe scara larga in productia de masini a validat in intregime ideile lui Taylor.
La baza intregii stiinte a managementului sta ideea ca oamenii trebuie condusi de o maniera ordonata, ca trebuie sa imparti sarcinile complexe in sarcini simple pe care sa le dai unor oameni care se specializeaza in acestea, ca trebuie sa masori tot timpul rezultatele muncii, sa controlezi, sa corectezi si sa motivezi oamenii, sa-i antrenezi pentru a fi tot mai eficienti in ceea ce fac.
Problema este ca vremurile s-au schimbat. Numarul gulerelor albastre a scazut dramatic, pentru ca au fost inlocuiti de masini mai eficiente decat sute sii mii de oameni ai revolutiei industriale. Oamenii s-au mutat in birouri, unde fac cercetare, marketing si vanzari.
Activitatile esentiale pentru dobandirea si pastrarea avantajului competitiv nu mai au loc la productie, iar sarcinile sunt prea complexe pentru a fi sparte in sarcini simple. Sarcinile simple ii alieneaza pe oameni. Pana nu demult se credea ca motivatia extrinseca (daca faci 15 piese/ora iti dau 10 dolari pe ora) este suficienta pentru a motiva oamenii, dar cercetarile moderne asupra motivatiei arata ca lucrurile nu stau deloc asa. Motivatia este un mecanism complex, iar oamenii lucreaza mai bine cand li se ofera autonomie. Oamenii isi dezlantuie potentialul atunci cand cred ca ceea ce fac are insemnatate, ca ei contribuie la ceva mai important, ca se autodepasesc si cand li se acorda sansa sa se respecte pe ei insisi si sa isi castige respectul celorlalti.
Intr-o economie in care Google este o companie mai importanta decat General Motors iar Facebook mai valoroasa decat Goodyear, vechea stiinta a managementului trebuie revizuita, astfel in cat in centrul ei sa stea nu ierarhia, ci omul.
In viitor voi vorbi despre motivatie si practicile gresite pe care le prilejuieste neintelegerea modului in care functioneaza motivatia la oameni.
– Posted using BlogPress from my iPad