Am avut adesea impresia ca oamenii cu functii importante cu care discut au dificultati de concentrare. Motivul este ca sunt stresati si chiar le este greu sa se concentreze si sa citeasca un document mai lung de o pagina, in conditiile in care se simt asaltati de zeci de alte probleme presante.
Asa s-a nascut „The One-Page Proposal: How to Get Your Business Pitch onto One Persuasive Page” de Patrick G. Riley. Am sa incerc sa va conving sa o cititi utilizand metoda autorului.
Propunerea de o pagina: cum sa faci ca propunerile tale sa fie citite intotdeauna, intelese de fiecare data si acceptate de foarte multe ori
O carte care ofera o metoda clara, prin care orice plan de afaceri, propunere comerciala sau cerere de finantare poate fi concentrata intr-o singura pagina, prin care sa comunice toate elementele importante pentru ca decidentul caruia te adresezi sa se poata hotari pe loc daca este sau nu interesat de propunerea ta.
Cartea se adreseaza tuturor celor care isi castiga existenta vanzand unor oameni importanti un produs, un serviciu, un proiect, o idee, o propunere de orice fel. Pentru toti acestia, este important ca propunerea lor sa fie citit si inteleasa de catre clientii, finantatorii sau investitorii lor. Scopul acestui „pitch” este sa-i convinga sa o cumpere si sa o citeasca.
Directorii din ziua de azi, investitorii, inaltii functionari publici si demnitarii carora va adresati sunt oameni ocupati. In fiecare zi au de luat zeci de decizii pe baza a sute de mesaje e-mail, documente, prezentari, discutii in sedinte s.a. Cu totii au dezvoltat metode pentru a face parte asaltului informational la care sunt supusi. Majoritatea propunerilor lungi fie raman necitite, fie sunt transmise subordonatilor pentru decizie sau rezumare, fie sunt citite pe diagonala. In toate aceste cazuri, mesajul vostru fie nu mai ajunge la decident, fie ajunge sub o forma distorsionata.
Daca doriti cu adevarat ca mesajul vostru sa fie citit si inteles de catre decidentul caruia va adresati, atunci trebuie sa-l scrieti sub forma unei singure pagini A4.
Patrick Reiley a dezvoltat o formula prin care orice plan de afaceri, propunere de vanzari sau cerere de finantare poate fi comprimat intr-o singura pagina, in care sa se regaseasca toate elementele importante pe care doresc sa le afle decidentii pentru a hotari daca propunerea voastra merita aprofundata sau respinsa.
Cartea costa 13.57 US$ in format brosat (fara transport) si 11.99 US$ in format Kindle, pe Amazon, sau a2,31 euro (transport inclus) pe The Books Depository . Pe langa asta, mai adaugati aproximativ 4,6 ore pentru a citi cele 112 pagini. Apoi, adaugati aproximativ 6-8 ore pentru fiecare propunere noua, in medie. Timpul necesar pentru documentarea si scrierea unei propuneri persuasive, clare, eficiente difera in functie de oferta, dar 6-8 ore este o aproximare generala buna. Cam asta este efortul pe care trebuie sa-l faceti pentru a face propuneri de 1 pagina, care sa fie acceptate cu o frecventa mare.
Ganditi-va cat castigati la o propunere medie si faceti calculul: sunt sigur ca va va da cu plus!
In fapt, voi aveti experienta in a redacta propuneri. Trebuie doar sa invatati sa le concentrati intr-o singura pagina.
Ceea ce aveti de facut este sa intrati acum pe Amazon sau The Book Depository (link-urile mai sus) si sa o comandati. Apoi, cititi in tihna cartea si incepeti sa scrieti propuneri de succes!
În vremuri străvechi, de mult uitate, un împărat a chemat în fata lui un învățat despre care se spunea că ar fi cel mai înțelept om de pe întreg cuprinsul lumii, și i-a cerut să îi scrie o carte despre esența cunoașterii. Înțeleptul s-a pus pe treabă și, după 12 ani, i-a înmânat împăratului mai multe volume groase, legate în piele. “Este prea mult”, a exclamat suveranul “adună-mi toată cunoașterea într-o singură carte”. Învățatul s-a supus și s-a întors la muncă, vreme de încă 4 ani. Atunci cand a așezat în fața împăratului cartea care cuprindea toată cunoașterea umană, acesta dat nemulțumit din cap: “Nu, este prea mult de citit. Eu trebuie să guvernez o împărăție și nu am timp de pierdut. Scrie-mi câteva pagini cu lucrurile care crezi ca sunt cu adevărat importante și întoarce-te la mine”. Din nou, înțeleptul s-a așternut pe treabă și, după 2 ani, a reușit să rezume toată cunoașterea lui, pe câteva foi de hârtie. El i le-a dăruit, plin de speranță, împăratului, dar acestea era prea ocupat în acea zi, așa că i-a poruncit învățatului să concentreze toată întelepciunea lui pe o singură pagină. Omului i-ai mai trebuit cățiva ani pentru a duce la capăt această dificilă sarcină. Atunci când a ajuns din nou la curtea imperială, suveranul i-a spus plictisit: “Nu, nu, nu pot să citesc atât. Este și așa prea mult. Vreau să-ți fac o sugestie: nu mai scrie nimic. Încearcă să concentrezi toată esența cunoașterii tale într-un singur cuvânt, apoi vino să mi-l împărtășești și te voi răsplăti așa cum nici nu visezi.” Învățatul s-a retras într-un loc izolat, la mare depărtare de orice făptură omenească, și s-a lăsat întru totul în voia meditației. În cele din urmă, a reușit să găsească cuvântul, unicul cuvant în care se adună imensa lui cunoaștere, înțelepciune și experiență, și s-a dus neîntârziat la palat, cerând o audiență. Împăratul, devenit bătrân și gârbovit odată cu trecerea anilor, l-a întrebat: “Ei, ai găsit cuvântul?” “Da, maiestate, l-am descoperit!” “Atunci, vino sâ mi-l șoptești la ureche”. Învățatul s-a apropiat de suveran, s-a aplecat către el și i-a șoptit ceva la ureche. “Hei, dar știam deja lucrul ăsta!”, a exclamat împăratul.
PUTEȚI SĂ GHICIȚI CE I-A SPUS ÎNȚELEPTUL ÎMPĂRATULUI?
Ce i-a spus?