Un bun vanzator stie ca alimentarea cu leaduri este vitala pentru succesul sau. Tocmai pentru ca stie, el nu asteapta sa se lanseze o campanie de generare leaduri in companie, el nu suna la marketing ca sa intrebe unde sunt cartile de vizita de la ultima participare la un targ sau conferinta, el prospecteaza tot timpul: cand citeste ziarul, cand merge cu avionul sau cu trenul, cand sta la semafor sau in trafic, cand este in vacanta etc.
Un bun vanzator citeste presa economica. O companie care se extinde poate avea nevoie de serviciile lui. O companie care are probleme poate avea nevoie de serviciile lui sau poate una care are ceva de sarbatorit. Ochiul lui expert gaseste informatii vitale in articole care altcuiva nu i-ar spune nimic. Cu pixul in mana, el incercuieste informatia si o ia la birou pentru investigatii mai amanuntite.
Un bun vanzator este sociabil. La conferinte sau pe plaja, in metrou sau in avion, la Starbucks sau la Hollywood Multiplex el se uita in jurul lui si evalueaza persoanele care il inconjoara: unul dintre ei ar putea fi client sau l-ar putea duce la un client. Politicos si simpatic, el (sau ea) intra in vorba cu necunoscutii si aduce vorba cu abilitate despre ceea ce face necunoscutul pentru a trai. Aparent dezinteresat, el urmareste sa obtina informatii care sa-l conduca la un nou client, catre urmatorul cec care este adresat companiei lui.
Am cunoscut nu unul, ci mai multi vanzatori si vanzatoare profesionisti care au la indemana ceva de scris in masina. In trafic si la semafor ei citesc reclamele de pe masini in cautarea unui potential client.
De cand cu inventarea retelelor sociale, vanzatorii sunt unii dintre cei mai entuziasti utilizatori: o retea sociala contine nu sute, ci sute de mii si poate milioane de potentiali clienti. Un amic a mers atat de departe incat a reusit sa descarce toate profilele de pe LinkedIn intr-o baza de date personala.
Asa traieste un vanzator: alert ca o mangusta!
Asta cu descarcarea profilelor e deja prea mult :). Imi folosesc contactele actuale, pentru ca si ei au contacte la care am acces. in plus e vorba si de calitatea leadurilor.
In rest da, ai dreptate cu prospectarea. Devine automatism la un moment dat. Vezi o reclama, un print, un spot…si fara sa vrei faci conexiunea cu ce vinzi tu. se potriveste ? yes/no.
PS. Articole de calitate aici.Imi place ca nu e mult limbaj de lemn si nici articole gen „Lemme tell ya somethin’ ya already know”. Ia sa adaugam in reader sa fim la curent, zic 🙂
Ai dreptate in legatura cu crearea unui automatism. Nu se intampla numai la vanzatori.
Tatal meu avea o firma de constructii. Acum vreo 10 ani urmaream un film de groaza, in care un tip inarmat cobora pe o scara care scartaia ingrozitor, pe intuneric. Cu totii ne asteptam sa apara criminalul, cand tatal meu a exclamat: fiti atenti ce mana curenta are scara aia!
Cam despre asta e vorba in crearea automatismelor despre care vorbeai, nu-i asa?