Suntem in 2050. Acum sunt un pensionar batran. Am 81 de ani si inca mai scriu pe blog, chit ca nu mai e la moda si am tot mai putini cititori.
Locuim in aceeasi casa, in care ne-am mutat in 2008. Pe strada noastra o treime dintre case nu sunt locuite. Unele sunt de vanzare, la altele proprietarii au renuntat pana si sa mai incerce sa le vanda. Sunt 13,6 milioane de romani, cu 7 milioane mai putini decat atunci când ne-am mutat noi si cu 9 milioane mai putini decat in 1989, când s-a prabusit comunismul. In ritmul asta vor mai fi doar 6 milioane de romani in 2100, dar termenul asta e deja prea departe.
Nivelul constructiilor e redus-sunt atat de multe proprietati goale, de vanzare. Economia functioneaza, dar cresterea e mica, pentru ca intre timp populatia a imbatranit si a scazut in toata Europa. Nu mai sunt destui cumparatori pentru masinile, casele, avioanele sau hamburgerii pe care ii faceam inainte.
Asia de Sud-Est este acum centrul lumii, impreuna cu coasta de vest a SUA. Uniunea Europeana inca exista, dar a devenit o zona periferica a lumii, care se zbate sa isi pastreze standardul de viata asaltat de stagnarea economica si de imbatranirea populatiei.
Exista semne de declin si in China, a carei populatie a imbatranit si care inregistreaza din 2035 un spor natural negativ. India este acum cea mai populata tara din lume si economia cu cea mai mare crestere, dar pe masura ce se instaleaza prosperitatea, scade natalitatea. In ritmul acesta, India va urma declinului Europei si apoi al Chinei.
Acesta este scenariul cel mai probabil. Sfatul meu este sa nu va grabiti sa investiti in proprietati-nu va avea cine sa vi le cumpere. Mizati pe serviciile pentru varsta a treia, pe sanatate, pe animale de companie, pe industrii exportatoare etc.
E o greseala enorma sa faci marketing fara demografie, iar vestile despre populatie sunt inspaimantatoare.
Va rocomand studiul Diviziei de Populatie a ONU (UNDP), care prezinta trei scenarii posibile pentru evolutia populatiei in Romania si trei scenarii teoretice. Toate vizeaza scaderea populatiei. Din pacate, varianta pesimista mi se pare cea mai probabila.Pe masura ce scriu, imi piere cheful. E greu pentru un optimist sa scrie un articol pesimist. Pardon, realist.