Skip to main content

Marius Ștefan a fost numit ca membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom. Marius Ștefan este CEO si co-fondator al Autonom Rent-a-Car. Unul dintre cei mai buni antreprenori români a intrat în conducerea celei mai mari companii din România, OMV Petrom.

Am stat și m-am gândit ce ar putea aduce Marius Ștefan nou la OMV Petrom. Sau măcar ce ar putea îmbunătăți dacă ar fi luat ca o sursă de inspirație. Iată lista mea:

Drumul către creștere

Autonom Services este o companie care a crescut de la 6,6 milioane de lei in 2008 la 208 milioane de lei in 2019.

Cifra de afaceri Autonom

Creștere rapidă a afacerilor Autonom

OMV Petrom avea o cifră de afaceri de 19,5 miliarde în 2012 și de 19,79 miliarde în 2019, conform termene.ro. Cifra de afaceri a fluctuat din 2008 și trebuie să acordăm un credit important variației prețului petrolului pentru aceste fluctuații. Nu poți crește o afacere în petrol, mi-ați putea spune și aici e nevoie de cineva inovator, care e obișnuit să sfideze ceea ce numim ”bunul simț de afaceri” pentru a decide să crești și să te diversifici chiar dacă ești într-o industrie tradițională ca petrolul. Cineva ca Marius Ștefan.

Cifra de afaceri OMV

Cifra de afaceri a OMV

Sigur că strategia și politica OMV Petrom depinde mai ales de planurile făcute la Viena de OMV Group, dar cine știe, poate că pot împrumuta ceva din avântul de creștere al Autonom-ului.

Un loc grozav în care să lucrezi

OMV Petrom este o companie mare, care este cunoscută ca fiind un loc bun pentru a face carieră, dar asta nu înseamnă că nu ar putea învăța ceva de la cel mai bun angajator din România.

Grupul de asigurări AON România a finanțat în mod repetat un studiu cu privire la cei mai buni angajatori din România. Autonom a fost premiată ca cel mai bun angajator din România în 2015, 2016,2017 și 2018.

 

Best employer Autonom

O organizație mai flexibilă

OMV Petrom este organizată ca o corporație. Există multe niveluri ierarhice, multă ordine, reglementări numeroase și clare. Autonom este o organizație mai flexibilă, care mizează pe împuternicirea angajaților, pe oferirea unei libertăți de acțiune mai mari, pe responsabilitate individuală și de echipă. În Autonom există o preocupare ca structurile să nu crească mai mari de 50 de persoane. Se mizează pe echipe mici.

Nu am experiență în a conduce un gigant de dimensiunea OMV Petrom, dar am interacționat direct cu firma. Am lucrat pentru compania fanion a industriei noastre petroliere vreme de doi ani din postura de contractor independent. E o companie grozavă și am fost un fan declarat al doamnei Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom în acea perioadă. Cred că OMV Petrom e un pic cam mare, cam rigidă și poate că n-ar strica să încerce ideile domnului Marius Ștefan.

O parte din funcția de HR trebuie migrată către șefii de departamente

Dan Ștefan, fratele lui Marius și confondatorul Autonom, a declarat pentru Profit.ro că: ”[Funcția de HR], tocmai pentru că este atât de importantă, nu vreau să o las pe mâna unor birocrați și administratori. Avem departament specializat care se ocupă de salarii, dar partea de recrutare, de evaluare, de planuri de carieră, de coaching, de a ști unde îți sunt oamenii și încotro se îndreaptă este prea importantă și prea sofisticată ca să nu o facem noi și managerii direcți ai fiecărei echipe.”

La Autonom, șefii de echipe sunt responsabili de angajarea, motivarea și antrenarea subordonaților. Asta contribuie la flexibilitatea organizației și oferă mai multă autonomie atât managerilor, cât și celorlalți angajați. Autonomia este, conform economistului behaviorist Daniel Pink, unul dintre vectorii motivației.

Transparența totală

La Autonom salariile sunt publice. Fiecare angajat știe cât câștigă oricine altcineva din companie. Datele financiare ale companiei, progresul în realizarea planului de afaceri sunt publice în cadrul companiei. Ideile acestea nu sunt invenția Autonom, dar sunt din categoria practicilor de management noi și moderne. Așa noi cum sunt, la Autonom au fost verificate și rezultatele sunt spectaculoase!

Inovația și sugestiile angajaților

Majoritatea ideilor de afaceri vin la Autonom de la angajații aflați în prima linie a relației cu clienții. E o combinație de sistem de sugestii din partea angajaților și gemba.

 

Gemba Kaizen

Gemba

Gemba (sau genba) e un cuvânt japonez care înseamnă ”la fața locului”. Gemba în ”lean manufacturing” înseamnă că deciziile se iau la fața locului, adică acolo unde se întâmplă lucrurile, unde apar problemele și se văd oportunitățile. Un astfel de sistem n-ar fi tocmai rău nici la OMV Petrom!

În fine, Marius Ștefan are multe alte idei care se potrivesc foarte bine cu OMV Petrom. De exemplu, la Autonom fiecare angajat primește cel puțin 50 de ore de training anual. Și OMV investește masiv în trainingul angajaților.

Domnul Marius Ștefan este cunoscut ca un avid cititor. Ca manager al Autonom, încurajează angajații să citească. Bugetul pentru cărți este nelimitat. Îmi aduc aminte că nici la OMV nu era o problemă să cumperi cărți, iar în fiecare departament erau rafturi cu cărți de specialitate, rafturi Bookstore.

Cred că numirea lui Marius Ștefan în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom poate aduce rezultate notabile dacă managerii din OMV Petrom îl vor trata ca pe un coleg de breaslă ale cărui idei merită evaluate și încercate. Eu voi urmări evoluția cu mare interes.

Chiar dacă nu va fi așa, dacă nimeni din conducerea OMV Petrom nu va considera că iedeile sale merită încercate, cel puțin vom avea în Consiliul de Supraveghere un om de afaceri, un manager bun, care va ști să gândească antreprenorial și cu viziune. E de 100 de ori mai bine decât să fi numit un funcționar guvernamental sau un politician.

O notă importantă de final: nu cred că l-am întâlnit vreodată pe dl. Marius Ștefan. Am avut una sau două întâlniri cu manageri din Autonom cu mulți ani în urmă, dar nu-mi aduc aminte să fi participat la vreuna dintre întâlniri. Am schimbat câteva impresii pe social media și vreo 2-3 mesaje de e-mail. Nu mi-a fost client și nu i-am fost client. Nu am niciun interes față de domnia sa, dar îmi plac ideile sale și ale dlui. Dan Ștefan, partenerul și fratele dânsului.

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply