Piața muncii din România a devenit de-a dreptul sălbatică: angajatorii luptă să-și păstreze angajații, iar recruiterii încearcă să sufle literalmente candidații cât de cât valoroși de sub nasul competiției.
Dacă întrebi majoritatea directorilor de resurse umane cât de agili sunt în recrutare, majoritatea îți vor spune că da, se mișcă repede, dar nu este așa. Spun asta din loialitate pentru compania lor și pentru că recrutarea este în subordinea lor.
Dacă îi duci însă într-o zonă de confort, îți vor picta o cu totul altă imagine: nu numai că nu se simt agili, dar se simt depășiți de rapididtatea cu care se petrec bătăliile pentru candidați.
Pe de o parte se simt trădați de organizația lor în cursa de ștafetă la care participă împotriva competiției: mangerii departamentelor pentru care recrutează sunt lenți și nepregătiți pentru a recunoaște și angaja candidații valoroși. Prea des pierd candidații pentru că nu îi invită suficient de repede la interviu, sau pentru că îi sperie sau dezgustă cu atitudinea lor. Prea des aceștia se văd ca pe un element de filtrare a candidaților, în loc să se vadă în rolul unui impresar de talente.
Timp de 2 ani am coordonat un departament de recrutare. Confruntați cu această situație a pieței muncii, a trebuit să găsim soluții. Dintre cele mai eficace au fost următoarele:
- Automatizarea procesului de recrutare. Este bine să folosiți o soluție informatică tip Applicant Tracking System, ca să creșteți productivitatea recuiterilor și trasabilitatea proceselor de recrutare.
- Utilizarea interviurilor video și telefonice ori de câte ori este posibil, mai ales în etapele inițiale ale procesului de recrutare. Este o măsură care poate câștiga zile întregi față de metoda interviului la sediul recruiterului.
- Alinierea cu managerul angajator, care trebuie să înteleagă situația din piața muncii, nevoia de rapiditate și faptul că trebuie să-și vândă poziția deschisă candidatului.
- Testarea continuă a atractivității pachetului salarial propus candidatului și flexibilitate maximă în modificarea acestuia atunci când ajungeam la concluzia că nu este destul de atractiv.
Recent am găsit o aplicație care poate ajuta un departament de recrutare sau o agenție de recrutare să facă un salt calitativ în ce privește derularea rapidă a interviurilor, inclusiv interviurile cu managerii angajatori.
Este vorba despre platforma HyperTalk, căreia îi voi dedica un review pe îndelete săptămâna viitoare.