Skip to main content

Salesman Pride Vlog

Video e rege

Sunt câțiva ani de când predic că formatele video vor câștiga proeminență față de cuvântul scris. Acum nu mai este profeție, ci realitate.

Mi-a plăcut să scriu articole. Mi-a plăcut blogul meu început acum 12 ani, mai întâi pe yahoo, apoi pe Blogspot și acum pe site-ul meu și platformă WordPress. Am văzut cum scade apetitul pentru articole și cu timpul a scăzut și interesul meu pentru menținerea blogului. Am vrut să trec la un vlog, pentru a urma audiența mea acolo unde vrea ea să meargă.

De la blog, la Vlog

Pe 6 iulie 2020 am înființat mult doritul Vlog pe YouTube. Știam că va fi altceva și că am multe de învâțat, dar nu știam cât de greu va fi și cât de mult va costa.

Vlogul e cu totul altceva decât blogul. Să faci scripturi video e cu totul altceva decât să scrii articole.

A trebuit să învăț să fac scripturi video. Am urmat cursuri, am citit cărți, am exersat, am greșit, m-am corectat și am crescut. Azi fac scripturi video pentru clienți și sunt plătit pentru asta.

Nu știam nimic despre video. Aveam o cameră vide veche, căreia i se stricase bateria. Am cumpărat alta. Nu e bună, este prea veche pentru rezoluția necesară azi.

Aveam un aparat de fotografiat digital Sony, vechi de peste 10 ani, pe care oricum n-am știut niciodată să-l folosesc cu adevărat. Adică știam ce fac butoanele, dar nu știam cu adevărat să fac fotografii.

Am luat lecții de fotografie. Zeci de ore de curs.

Mi-am cumpărat o cameră foto mirrorless. Mi-am cumpărat două camere video: o webcam performantă și Zoom Q2N pentru filmări video, o cameră pentru muzicieni, cu un microfon senzațional.

Am cumpărat trepieduri pentru camere: 2. Am cumpărat lumini: 2 softbox și 2 ring. Mai ales, am făcut cursuri despre cum se folosesc lumininile: 3.

my vlogger studioAm cumpărat Green Screen: 2. Am învățat să folosesc un Green Screen.

Audio este foarte important pentru video. Nu știam nimic despre asta. Mi-am cumpărat un microfon performant pentru PC. Am cumpărat și un microfon lavalieră.

Am invățat să folosesc Audacity pentru prelucrare audio. Am făcut un curs de prelucrare audio. Acum învăț să folosesc Blackmagic Fairlight.

Editarea video îmi era străină. Am început cu VSDC, un editor gratuit. Bun, dar Filmora Wondershare 9.5 mi s-a părut mai prietenos, așa că pentru 6 luni am folosit Filmora. Am făcut cursuri de editare video. Am devenit eficient, rapid și încrezător în abilitățile mele în Filmora, moment când am decis să trec de la hobby la Pro: Blackmagic DaVinci. Acum fac un curs de DaVinci Resolve, desigur.

Între timp am cumpărat și Wondershare Filmora DemoCreator pentru a face tutoriale și demo-uri software. Sunt deja utilizator avansat, după ce am făcut, surpriză, cusuri și după ce l-am folosit intensiv.

Cred că nu m-aș fi apucat niciodată dacă aș fi știut care este volumul de muncă necesar. Singurul motiv pentru care am reușit este că îmi place, mi-am descoperit un nou hobby.

Vlogul. Merită efortul?

A fost profitabil?

Da. Este profitabil. Am câștigat patru contracte datorită noilor mele abilități și datorită canalului de YouTube. Am editat și lansat primul meu curs online, Managementul Echipelor în Teleworking.

Scriu acest articol pentru că știu că în audiența mea tradițională sunt oameni care preferă cuvântul scris. Oameni care citesc mai multe cărți decât filme. Vreau să le transmit acestor oameni că filmul și cartea nu sunt inamici. Video și articolul nu sunt neapărat competitori. Pot co-exista, pot spune mesajul altfel.

Știu că ceea ce am scris despre volumul de muncă necesar pentru un vlog este descurajant, dar vă spun că nu putem alege să ignorăm fenomenul video.

Sunt aici pentru tine dacă vrei un vlog, sau un blog

Dacă vrei să faci pasul către video și ai nevoie de un prieten cu care să ter sfătuiești, îți ofer o discuție de 30 de minute fără obligații pentru tine. Doar sfatul unuia care a trecut prin asta.

Dacă vrei mai mult decât sfaturi, dacă vrei să facem drumul împreună, se poate. Pot fi un membru ale echipei tale.

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply