Cu totii am vrut sa schimbam ceva in noi: sa pierdem in greutate, sa facem exercitii in fiecare zi, sa ne pastram calmul in situatii tensionate etc. Cu totii am simtit gustul amar al infrangerii.
Eu m-am ingrast continuu de la varsta de 20 de ani cand am incetat sa mai fac sport saptamanal. In mai multe ocazii am incercat sa slabesc, cu rezultate modeste si recidive. Cunosc gustul infrangerii la fel ca si voi. Cred ca toti oamenii il cunosc.
In ultima luna am slabit 11,2 kg si nici nu ma gandesc sa ma opresc. Ce s-a schimbat? De ce am esuat inainte si am reusit acum?
Chip si Dan Heath, autorii bestsellerului ”Made to Stick”, au scris o noua carte senzationala: ”Switch: How to Change Things when Change is Hard” si s-a intamplat ca eu sa o citesc exact in acelasi timp cu dieta Herbalife.
Creierul nostru este in fapt compus din 3 formatiuni diferite, suprapuse. In cursul evolutiei, creierul animalelor inferioare nu a fost inlocuit de unul mai evoluat: pe bazele creierului reptilian s-a construit creierul mamiferelor, neocortexul, care este mai evoluat la oameni decat la orice alt mamifer. Neocortexul se ocupa de gandirea rationala, de analiza. El analizeaza posibilele consecinte ale cresterii in greutate si inconvenientele asociate. El analizeaza beneficiile reducerii greutatii si poate chiar sa configureze o dieta, dar nu poate trece la actiune!
Ca orice sistem nou construit pe bazele unuia vechi insa, neocortexul se bazeza pe creierul stravechi pentru a lua decizii. Cu alte cuvinte, fara emotii nu exista decizii. Neocortexul fara inputul sistemului limbic nu va lua nicio decizie.
O comparatie inspirata este ca suntem ca un elefant de 5 tone (creierul ancestral, emotional), condus de un calaret de 50 kg. Cand vrem sa schimbam ceva, trebuie ca si elefantul sa vrea. Calaretul poate struni o vreme elefantul, dar diferenta de putere intre ei face ca el sa oboseasca repede si sa fie depasit de emotiile puternice ale elefantului.
Asta se intampla cu noi de fiecare data cand calaretul nostru vrea sa faca o schimbare: reusim pentru o scurta vreme sa stapanim elefantul, pentru a ceda atunci cand calaretul a obosit!
Chiar daca elefantul a colaborat initial si ne-a ajutat sa luam decizia de incepere a dietei, el are memorie scurta si reactioneaza la orice stimul: mirosul de conzonac proaspat, aroma hamburgerului vecinului de masa etc. Prin asta pune la incercare calaretul, care se va epuiza rapid incercand sa-l puna pe elefant la punct.
Adesea sfaturile care ni se dau sunt greu de urmat pentru ca nu configureaza o cale clara: sfatul de a manca sanatos si de a face exercitii este unul dintre ele. Mai exact ce trebuie mancat si cat? Cat de des trebuie sa facei exercitii fizice si ce fel de exercitii? Oamenii interpreteaza fiecare in felul lor aceste sfaturi generale, iar rezultatul este ca iau decizii proaste. Ei nu reusesc sa se schimbe, pentru ca nu stiu cum sa o faca!
Ca sa recapitulam, schimbarea este dificila pentru ca presupune controlul rationalului asupra emotionalului, ceea ce este dificil si necesita o cale clara de urmat, ceea ce nu se ofera de obicei.
In postarea viitoare vom discuta despre ce trebuie facut pentru o schimbare reusita, conform fratilor Heath si vom analiza reusita dietei Herbalife pentru a vedea cum urmeaza modelul intocmai.
Pana atunci puteti urmari podcastul celor doi frat de pe Amazon la adresa: http://www.amazon.com/gp/mpd/permalink/m2HZK3GRAKABEW