Skip to main content
economiepolitica

Statul si caile ferate: o evidenta a incapacitatii manageriale si antreprenoriale a statului

trenuri

Saptamana trecuta am mers cu trenul intre Belgrad si Skopje. 450 km, 10 ore. Conditiile sunt similare cu cele ale CFR, la fel si viteza. Pretul e mai mic.

La intoarcere am pierdut trenul, deoarece compania de cai ferate macedoneana nu a actualizat modificarea mersului trenurilor pe site. Daca ma intorceam cu trenul la Belgrad, ajungeam la ora 8 dimineata, dupa 11 ore de zgaltait in vagonul de dormit. La ora 21:15 plecam din Skopje cu o masina spre Belgrad. La ora 02:00 eram la Belgrad, in pijama.

Putine domenii arata mai clar incapacitatea statului de a se ocupa de economie decat calea ferata. Viteza medie pe calea ferata e neschimbata in tarile est europene fata de acum 100 de ani. In tarile occidentale, in Japonia sau in China, spre exemplu, s-au introdus trenuri de mare viteza, dar majoritatea rutelor inregistreaza viteze inca modeste in comparatie cu sumele investite. In fapt, iata aici o comparatie intre vitezele medii cu care se circula in tarile europene:
Țară    Viteza medie km/h
Franța    227
Italia    171
Spania    171
Marea Britanie    133
Suedia    132
Germania    124
Grecia    111
Portugalia    109
Finlanda    107
Elveția    101
Olanda    100
Danemarca    98
Belgia    97
Rusia    92
Austria    91
Republica Cehă    89
Ungaria    85
Polonia    82
Irlanda    80
Norvegia    75
Bulgaria 71
Slovacia    70
Ucraina    60
România    57
Belarus    56
Albania    29
Sursa: theforeigner.no, care citează un raport întocmit de ”Framtiden I våre hender” (FIVH)

In Romania, viteza medie a trenurilor a scazut, in ciuda investitiilor de miliarde de euro. Iata situatia comparativa a duratelor calatoriilor fata de anul 1977:

Ruta    Distanță    Timp 1977    Timp 2011
București-Constanța    225 km2h47min2h42min
București-Craiova    220 km       2h28min 3h12min
București-Brăila    199 km     2h19min   3h18min
Cluj-Oradea    153km     2h30min   2h39min
Brașov-Sighișoara    128km     1h36   2h32min
Arad-Deva    149km     1h56min   2h16min 

Pe ruta Bucuresti-Constanta s-a realizat un progres de 5 minute in urma unor investitii de 900 milioane de euro.
Numai CFR Calatori inregistra 29,5 milioane euro pierderi in semestrul I al anului trecut.

Acesta este un sector condus in intregime de stat, caruia i s-a acordat un monopol, pentru care au fost garantate credite externe pentru modernizare, catre care au fost directionate miliarde de euro pentru modernizare.

Exact lipsa competitiei, absenta profiturilor si bararea drumului antreprenorilor privati face caile ferate un sector subventionat, neprofitabil si neperformant.

Ori de cate ori sunteti tentati sa votati in favoarea monopolurilor de stat, ganditi-va la CFR! Ganditi-va la Caile Ferate Macedonene, la Caile Ferate Sarbe, la British Rail (care a trebuit privatizat pentru a curma pierderile) si votati in favoarea eliminarii monopolurilor, a sectorului privat!

Daca masinile ar fi fost monopol de stat, atunci si azi am mai merge cu 25 l/100 km, cu 40 de km/ora, in masini invelite cu panza cauciucata!

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

One Comment

  • George spune:

    Mi-am adus aminte de postul tau pentru ca m-a sunat un prieten care (inca) lucreaza la CFR si care-mi explica ca in Romania avem cel mai performant sistem de securitate feroviara din Europa, dar ne fura tiganii cablurile.
    Da, e adevarat ce spui si putem constata ca si acest domeniu, ca si cel al sanatatii, despre care am discutat inainte, e o sursa importanta de furt si coruptie. Pe de alta parte sifonarea banilor se face si cu sprijin privat. Uite un articol care iti poate indica cum: http://www.wall-street.ro/articol/Economie/105009/Control-la-23-de-operatori-feroviari-de-marfa-si-46-de-sanctiuni.html.
    Acolo vezi cat de mari au ajuns unii si cum se castiga pe schema clasica de a nu-si plati datoriile la CFR Infrastructura. De unde si degradarea acesteia, avand ca si consecinta scaderea vitezei, inchiderea unor trasee, samd.
    Ca se fura si direct prin faptul ca CFR este de stat, bagand bani cu nemiluita in tot felul de proiecte si nefinalizand mai nimic, e adevarat, face parte din modelul de distrugere a sistemelor din Romania.

Leave a Reply