Nu sunt de acord cu practica unor companii de a-si forta angajatii sa lucreze over-time. Una este sa ai un proiect urgent, o licitatie si alta este sa faci din over-time o politica menita sa stoarca angajatii. Oamenii nu vin la serviciu ca sa se distreze. Este un contract intre angajator si angajat: angajatul ofera timp din viata sa (o treime din fiecare zi lucratoare), contra banilor pe care ii va folosi in cealalta treime care ii ramane, dupa ce dam la o parte somnul.
Cand angajatorul pretinde mai multa munca pentru aceeasi bani, atunci angajatorul isi inseala partenerul de contract si ii fura omului ore din viata, ore pe care angajatul le pierde pentru vecie.
Am acum un argument suplimentar contra lui over-time, over-work:
Cum spuneam in alte postari, mintea si creierul nostru sunt un rezultat al evolutiei de sute de milioane de ani. Practic, noi nu avem un creier ci 4 creiere crescute unul peste altul. Creierul uman, cortexul frontal, se bazeaza pentru multe dintre functiile sale pe creierul mostenit de la reptile, care este insarcinat cu instinctele, respiratia, bataile inimii etc.
Problema este ca, atunci cand suntem obositi, grabiti, stresati, epuizati, nemancati, creierul uman cedeaza decizia creierului reptilian. Deciziile devin mai putin o chestiune de deliberare, rationalizare si mai mult o chestiune de simturi, instincte.
Intr-un experiment, angajatii unei companii au fost intrebati daca le este foame sau nu, iar apoi li s-a cerut sa decida ce fel de gustari sa li se aduca la birou. Angajatii infometati au ales in mare majoritate gustari nesanatoase dar bogate in calorii ca dulciuri si chips-uri de cartofi, in timp ce angajatii care declarasera ca nu le este foame, au ales in general gustari sanatoase cum ar fi fructele. De asemenea, daca ne ducem la supermarket obositi si infometati la sfarsitul programului, vom ajunge la casa cu mai multa mancare nesanatoasa decat daca mergem la cumparaturi sambata dimineata, dupa ce ne-am odihnit si am luat un mic dejun in familie.
Presat sa lucreze peste program zi dupa zi, angajatul devine obosit si stresat. Sedintele puse strategic de manageri la ore tarzii, pentru a-i retine pe angajati la birou sunt catastrofale pentru luarea deciziilor pentru ca in aceste conditii creierul deliberativ cedeaza tot mai mult teren celui instinctiv. Prin urmare, deciziile luate in aceste sedinte vor fi:
- Decizii care favorizeaza rezultatele pe termen scurt celor pe termen lung.
- Decizii luate pe baza amenintarilor pe termen scurt, nu a oportunitatilor pe termen lung.
- Decizii afectate de emotii ca frustrare, orgoliu, invidie, in dauna cumpanirii echilibrate a datelor si faptelor.
- Decizii de putere, in care unii se vor opune altora, granitele de autoritate se vor trasa exact, iar agresivitatea se va manifesta mai frecvent in relatiile dintre colegi, sefi si subordonati.
- Decizii rapide, bazate pe modul in care a fost formulata problema sau pozitia de putere a celui care a ridicat-o, nu pe analiza si gandire critica.
Nici nu stiti cat de mult imi place sa adun dovezi zdrobitoarea impotriva managementului de tip stahanovist pe care il urasc cu toate cele 4 creiere suprapuse ale mele!