In postarea trecuta v-am expus o situatie in care sper sa nu fiti pusi. Totusi, aceasta situatie este tipica, frecventa si extrem de dificila, deci probabil ca va veti vedea in pielea eroului din postarea trecuta. Hai sa vedem:ai fost numit sef si ai gasit o echipa care urmeaza un lider informal care si-a dorit postul tau, nu l-a obtinut si te sfideaza acum, frustrat fiind de nereusita sa. Ce faci, mai ales ca nu asta este relatia pe care ti-o doresti cu subordonatii?
Hai sa analizam variantele:
a) Il iei de-o parte si ai o discutie serioasa cu el. Ii explici ca nu vei mai tolera un asemenea comportament si ca problemele lui cu conducerea companiei nu te intereseaza.
Ar putea fi o idee buna, pentru ca altfel te va acuza ca l-ai lucrat fara avertisment. Managerii vostri ar putea si ei sa intrebe daca ai incercat sa aveti o discutie si ai parea las sau un manager slab daca ai spune ca nu l-ai chemat pentru o discutie serioasa. Trebuie sa-l chemi pe zurbagiu, dar iti spun ca sansele de reusita sunt 5% sau mai mici. Frustrarea lui este in general mai puternica decat ratiunea si nu se va potoli, Vei afla rapid asta si vei putea trece la etapa urmatoare, pe care trebuie sa o ai pregatita.
b) Incerci sa te imprietenesti cu el, pentru ca el este liderul informal al grupului si, daca il castigi pe el, ceilalti vor urma.
Ai inebunit? Tipul te sfideaza si tu vrei sa dai semne de slabiciune? Ai fost numit mascul alfa in grupul tau de maimute, dar nu vei fi cu adevarat liderul grupului decat daca iti castigi locul. Zurbagiul va interpreta corect oferta ta: un semn de slabiciune. Daca este destept te va provoca treptat, putin cate putin, fara sa sara calul, pana cand autoritatea ta se va apropia de zero.
c) Te plangi conducerii companiei si ceri ca rebelul sa fie mutat in alt departament.
Vii cu mama la scoala, sa vorbeasca ea cu dna. Directoare, sa-i scada nota la purtare! Ce, esti copil? Au numit un pampalau manager?
d) Il executi scurt si in public: ii atragi atentia ca tu esti seful si ca este ultimul avertisment. La urmatoarea abatere il vei da afara fara consultari si fara discutii. Dupa aceea cauti sa-l indepartezi din departament indiferent de calitatile lui profesionale. De relatia cu cei ramasi te vei ocupa mai tarziu.
Corect! Este pasul doi, dar poate fi si pasul 1 fara probleme. Toti subordonatii trebuie sa stie ca nu tolerezi fronda la adresa ta, ca sub manusa de catifea ai o mana de fier. De aici nu mai are rost sa mai incerci recuperarea zurbagiului: lectia este completa numai daca il dai afara.
e) Nu faci nimic, pentru ca nu stii cine il protejeaza.
O vorba veche spune ca nu e bine sa dai intr-un caine daca nu stii cine este stapanul lui. Nu se aplica aici. Daca vrei sa fii respectat ca sef al departamentului si sa merite sa raspunzi pentru obiectivele acestuia, nu poti permite sa ti se conteste autoritatea. Daca masura nu place conducerii companiei, mai bine demisionezi pe loc decat sa accepti situatia. Chiar daca managerul tau sau proprietarul companiei insista sa te mai gandesti, fii inflexibil: daca scapa cu viata, rebelul ti se va urca in cap! La urma urmei, daca il credeau atat de capabil il puneau pe el sef, nu te angajau pe tine!
f) Nu faci nimic in primele 10 zile, pentru ca te atepti ca frustrarea sa scada si cu totii sa accepte situatia.
Stii ce se va intampla dupa 10 zile? Toti vor sti ca managerul lor e o carpa! Nu face asta! Speranta nu este o strategie!
Sper ca a fost amuzant pana aici! Prieteni, ascultati la mine ca sunt experimentat in aceasta situatie: cand sunteti numiti sefi, negociati autoritatea de a angaja si da afara din departament, de a creste si scadea salariul subordonatilor! E singura cale!
Recommended reading: The New 21st Century Leaders
Este interesant. Partenerul meu, Felix, citeste Harvard Business Review. Sunt multe articole excelente – high level.
Poate te-a deconcertat solutia mea brutala de eliminare a contestatarului. Pare ”politically incorrect” si chiar este.
Eu am trecut prin situatii similare si am studiat atat ceea ce mi s-a intamplat, cat si practica liderilor in situatii similare.
Tu ce crezi ca ar trebui facut intr-o asemenea situatie?
Hehe,
Am trecut printr-o situatie similara, cu un grup de proiect format din ingineri tineri si agresivi, pe un proiect de tip war, cu operare in timp real pe reteaua unui operator GSM.
A trebuit sa opresc (intr-un timp mort, insa numai eu stiam asta) operatiunile si sa-l execut agresiv pe maimutoiul tanar care incerca sa-mi submineze integral autoritatea…
Am aruncat cu putere un scaun, am iesit furios, trantind usa si i-am spus sa va conduce el operatiunile si va raporta directorilor executivi din proiect. S-a rusinat, desi agresivitatea lui era maxima aproape. Si-a cerut scuze, iar apoi a devenit foarte saritor. A inteles spontan ca NU MA POATE INLOCUI si ca trebuie sa se teama de mine…
Suntem maimute…