In urma cu cateva luni am intervievat un vanzator care dorea sa paraseasca compania pentru care lucra din motive etice. Presiunea era mare pentru a indeplini tintele de vanzari si trebuia sa exagereze mult beneficiile ofertei sale, pentru a-si face targetul lunar si pentru a castiga suficienti bani.
Omul este cinstit si simtea ca ceea ce face este imoral. Intre valorile lui si modul in care vindea era o prapastie care ii provoca remuscari si ii tulbura somnul.
Cu ani in urma, o colega din departamentul de vanzari imi spunea ca nu doreste sa afle mai multe despre produsul pe care il vindea cu succes, dealtfel. Ca sa o citez, spunea ca „daca mai vad produsul inca o data, nu cred ca voi mai fi capabila sa il vand”.
Eu insumi am trait disconfortul de a lucra pentru companii ale caror valori nu le-am impartasit niciodata.
Nu am vazut decat foarte putini manageri si specialisti in resurse umane care sa ia in calcul potrivirea intre valorile angajatului si valorile companiei. Vreau sa spun adevaratele valori ale unei companii si nu fictiunea afisata pe website-ul companiei.
Conflictul de valori este suficient de puternic ca sa conduca fie la demisia angajatului, fie la concedierea lui, pentru ca acesta determina angajatul sa se opuna fatis politicilor companiei care contravin principiilor sale, sau mai putin fatis, prin incalcarea ordinelor, ascunderea informatiilor sau chiar sabotarea unor initiative ale companiei.
Sfatul meu pentru angajati, este sa alegeti sa lucrati pentru companii ale caror filozofii nu va sunt diametral opuse. Sfatul meu pentru companii este sa aiba in vedere ca multi oameni nu pot trece penste convingerile lor intime. Daca practici vanzarea sub presiune, manipulativa, cauta-ti oameni cu principii morale flexibile, daca tai copaci, nu angaja ecologisti etc.