Skip to main content
management

Cand scopul tau nu e adecvat cu mijloacele de care dispui

13731_Dream_vs_Reality_NiceFun_10_1Am auzit foarte des managerii unor firme bune, competitive enuntand planuri grandioase, posibile, dar pentru care nu aveau nici resursele necesare, nici un plan pentru a le obtine si nici intelegerea faptului ca dorinta e mai mare decat putinta.

E drept, unii dintre ei au reusit pana la urma sa atinga o parte dintre obiectivele initiale, dar cu riscuri mortale. Acesta este modul antreprenorial de a crea, dar chiar este nevoie sa traiesti atat de periculos?

Obiectivele de export sunt minunate, dar un departament de export este scump si trebuie facuta o investitie inainte sa obtii rezultate. Adesea preturile pe care le obtii la export sunt mai mici decat la intern, datorita competitiei mai mari. Adesea ai nevoie sa operezi schimbari costisitoare de etichetare, ambalare etc.

Cand MIC.ro s-a lansat, obiectivul creerii unei retele nationale de magazine de proximitate era clar, finantare exista, antreprenorul avea credibilitate, dar afacerea a esuat pentru ca s-au terminat resursele inainte sa ajunga la break even.

Cand iti imaginezi un produs sau serviciu nou, este usor sa cazi in reverie si sa-i visezi pe clienti smulgandusi-l din maini, dar ai capacitatea sa il produci si marketezi, poti sa iti testezi ideea inainte sa investesti tot ce ai in ea?

Orice ti-ai propune, trebuie sa gandesti critic, sa verifici daca ai resursele necesare, sau daca le poti obtine. Daca nu le ai, e de preferat mai intai sa le obtii, sa nu risti existenta firmei tale mizand ca le vei obtine pe parcurs.

Ai nevoie de un avocat al diavolului, care sa conteste planul si ipotezele lui. Daca esti liderul organizatiei, probabil ca intampini putina rezistenta si primesti multe laude, pentru ca subalternii tai te recunosc ca mascul alfa, ca liderul haitei. E in natura omeneasca sa te trateze astfel, dar odata iesit in piata dai de competitori, care vor incerca sa-ti zadarniceasca planul.

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply