Skip to main content
marketingsalesvanzari

De ce au ignorat companiile romanesti sugestia guvernului de a dezvolta comertul cu Rusia

russiaDe-a lungul timpului politicieni de stanga si de dreapta au sugerat companiilor romanesti ca trebuie sa recastige piata rusa, ca acolo ii asteapta oportunitati de nerefuzat. Companiile romanesti nu prea s-au inghesuit. Companiile multinationale prezente in Romania da, dar imi e greu sa cred ca datorita sfaturilor guvernului Romaniei.

In primul rand, viziunea politicienilor a fost mereu simplista:

 1. Ca ar trebui sa recastigam o piata pierduta dupa revolutie. Asta e o prostie, pentru ca piata aia era artificiala, vindeam in URSS prin mecanismele birocratice ale CAER (va dam ceasuri urate si voi ne dati mobila plictisitoare). Cat timp nu vinzi catre guvernul Rusiei, decidentii sunt consumatorii rusi si trebuie sa ii castigi pentru prima data, la concurenta cu restul lumii si cu producatorii locali.
 2. E o piata mare. Este, dar UE e si mai mare si mai usor de accesat.
 3. E o piata in crestere. Este, dar e si impredictibila.

De ce nu s-au inghesuit companiile romanesti? Iata cateva motive:

 1. E o piata instabila. Regimul Putin se foloseste in mod traditional de sanctiuni si de masuri abuzive cum ar fi deciziile sanitar-veterinare pentru a interzice importul bunurilor din tarile cu care nu se prea inteleg. Noi avem tot timpul potentialul sa ne certam cu Rusia lui Putin, pentru Moldova, ca parte a UE sau NATO, asa ca e foarte probabil sa suferi la un moment dat din cauza sanctiunilor.
  Din Indrumar de Afaceri cu Federatia Rusa, Publicat de Departamentul pentru Comert din Ministerul Economiei: „Produsele din Romania, de origine animala, nu pot fi exportate in Federatia Rusa si Uniunea Vamala (datorita rezultatelor negative ale inspectiei efectuate, in Romania in luna noiembrie 2012, de catre reprezentantii Serviciul Federal de supraveghere veterinara si fitosanitara din Federatia Rusa – ROSSELHOZNADZOR) „
 2. E o piata cu reglementari diferite. ISO nu este recunoscut, certificatele de calitate emise in Romania sunt egale cu zero, produsele trebuie sa aibe un certificat de calitate emis de Gosstandard – Comitetul pentru Standarde, o institutie politizata. Detailistii care iti vand marfa trebuie sa certifice si ei calitatea, inscriptionarile trebuie facute conform standardelor rusesti etc. E scump sa te conformezi, dar mai ales este periculos pentru ca o comanda politica te scoate imediat din piata.
 3. Rusia e o tara corupta, in care competitorii locali sunt acasa si pot manipula institutiile de stat pentru a te scoate de pe piata.
 4. Rusia are tot felul de taxe si de obligativitati care iti scot bani din buzunar ca exportator. Exista tot felul de amenzi si sanctiuni care te pot lovi pe neasteptate, mai ales cand esti nou in piata si nu stii toate regulile.
 5. Produsele romanesti sunt subiect al taxelor vamale, ceea ce le afecteaza competitivitatea facandu-le mai scumpe decat produsele locale sau din tari cu care Rusia are acorduri vamale favorabile.
 6. Ca om de afaceri, preferi tarile in care te poti descurca cu limbile straine pe care le stii. Rusa e rar intalnita la oamenii de afaceri romani, iar engleza nu e foarte raspandita in Rusia.
 7. Nu poti avea incredere in justitia din Rusia, in caz ca ai un litigiu cu o companie locala sau cu guvernul Rusiei sau autoritatile locale rusesti.
 8. Nu avem o imagine buna in fata consumatorului rus si a companiilor rusesti. Unele produse romanesti au totusi o perceptie favorabila, din vremea CAER, cum ar fi mobila romaneasca.
 9. Ai nevoie de viza pentru a intra in Rusia si pentru a face afaceri in Rusia.

Daca romanii s-ar fi luat dupa guvernanti, azi am fi fost cu adevarat afectati de sanctiunile reciproce UE-Rusia. Asa, mai afectati sunt ei decat noi, pentru ca balanta comerciala le era favorabila cantitativ, desi ne era favorabila noua calitativ: ei exporta in Romania mai ales materii prime, noi exportam la ei mai ales produse prelucrate.

Inainte de povestea asta cu sanctiunile, comertul exterior cu Rusia era in crestere, inclusiv exportul nostru:

An 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Total 5909,3 2810,9 3797,9 4343,9 4422,1 4986,8
Exp 897,7 716,3 1096,7 1417,0 1351,3 1839,7
Imp 5011,6 2094,6 2701,2 2926,9 3070,8 3147,1
Sold4113,91378,31604,51509,91719,51307,4

Iata ce exportam noi la ei in 2013:

-vehicule -33,75%;
-masini,aparate si echipamente electrice -25,7%
-produse ale industrie chimice-12,4%
-produse diverse (mobila) -5,08%
-metale comune si articole din acestea – 4,85%
-materiale plastice -4,08%
-lemn, carbune din lemn-3,98%
-produse ale regnului vegetal-2,8%

Iata ce importam din Rusia in 2013:

-titei si produse petroliere – 64%
-gaze naturale-17,2%
-materiale plastice-3,2%
-minereuri-2,7%
-metale comune si articole-2,3%

Si iata principalii exportatori din Romania catre Rusia:

– Renault Industrie Roumanie, Arges
– Michelin Romania SA, Bucuresti
– Kronospan Romania
– Egger Romania
– Automobile Dacia SA
– ArcelorMittal Galati SA
– Pirelli Tyres Romania
– Terapia SA, Cluj
– Lafarge Ciment Romania
– Danfoss

Veti remarca faptul ca toate aceste companii sunt companii cu capital majoritar strain si nu romanesc.

Imi pare cu adevarat rau ca nu putem beneficia cu adevarat din vecinatatea economica cu Rusia, dar daca ar fi banii mei in joc, as gandi la fel ca majoritatea exportatorilor romani si nu m-as angaja in nimic spectaculos pe aceasta piata. As incerca sa vand ex works, de la mine din curte, prin parteneri rusi si mi-as face o strategie de repliere legala, in caz de sanctiuni: un parteneriat cu o companie din Serbia sau Belarus prin care sa vand in caz de sanctiuni, dar cu respectarea legii. Nu as permite ca exportul catre Rusia sa insemne mai mult de 10% din cifra de afaceri pentru a minimiza riscul.

In nici un caz nu m-as apuca sa invat rusa.

Azi am golit cosul de hartii de sub birou. Daca guvernul mai are sfaturi pentru mine, sunt pregatit!

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply