Skip to main content
economie

Companiile romanesti trebuie sa devina balcanice si europene

Yugoslavia map

In ultimul an am lucrat mult in spatiul fostei Iugoslavii. Dintre toate tarile fostei Iugoslavii, Macedonia m-a pus pe ganduri cel mai mult.

Intreaga piata IT a Macedoniei este de 250 milioane de euro, hardware, software si servicii la un loc.

Companiile sunt mici si nespecializate. Niciun segment de piata, cum ar fi bunaoara ERP-ul, nu furnizeaza suficiente oportunitati pentru ca o companie sa se specializeze in ERP. Rezulta companii care fac de toate, ineficiente si neperformante daca le compari cu companiile localizate in tari mai mari.

Aceste companii sunt victime ale competitiei straine la ele acasa, iar la export nici nu se pot gandi, pentru can nu sunt competitive si nici nu au resursele necesare pentru a ataca o piata de export.

Divizarea statelor in cautarea identitatii nationale a lasat partile intr-o stare mult mai proasta, ca intr-o matematica in care 8:4=1,5.

Salvarea acestor state este integrarea europeana, de care vor beneficia nu numai ele, dar si statele membre, caci orice extindere a pietei europene este benefica pentru membrii intregii comunitati.

Romania nu este o economie mare. Chiar si pentru companiile de varf romanesti, viitorul este unul balcanic si european.

– Posted using BlogPress from my iPad

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply