Toate limitele exista numai in capul nostru. Cand a fost adusa in Europa, cafeaua se consuma numai ca o fiertura (cafea turceasca). De atunci lucrurile s-au schimbat radical, mai ales sub influenta intalienilor, carora le datoram atatea modalitati savuroase de preparare a cafelei: expresso, latte, latte machiato, capucino, chocochino s.a.
Cafeau se bea ca intaritor, dar acum este principala bautura sociala, folosita la intalniri, in salile de sedinta, la intalnirile dintre prieteni, la intalnirile de afaceri si de orice alt fel.
Cafeaua se consuma ca bomboane, ca inghetata, in prajituri, ca bomboane, in shake-uri, in cocktailuri, ca bautura racoritoare, rece, calda, fierbinte, dulce, fara zahar, cu siropuri, cu zahar, cu menta, cu vanilie, cu lapte, cu inghetata s.a.
Pun pariu ca utilizarile vor continua sa se extinda.
Mult timp ceailul a ramas o infuzie de plante, insensibil la expansiunea exuberanta a cafelei. La un moment dat, Lipton nu a mai avut unde sa creasca si a inceput prin a reproiecta pliculetele de cafea, facandu-le rotunde, pentru a se invarti in ceasca atunci cand pui apa. N-a fost cine stie ce smecherie, dar a ajutat vanzarilor. A fost momentul cand Lipton, iar apoi si alte companii, au inceput sa se gandeasca la noi utilizari ale ceaiului. Asa am ajuns sa consumam ceai rece, cu gheata, ca si cocktail etc. Ceaiul a luat-o pe urma cafelei.
Sunt sanse bune ca produsele si serviciile voastre sa urmeze aceeasi cale: sa puteti convinge consumatorii sa le utilizeze mai des, in situatii in care nu va gandeati ca pot fi folosite, in asociere cu alte produse, de catre tipuri diferite de consumatori etc.
Cea mai puternica arma de marketing este mintea unui marketer bun!