Skip to main content
freakonomymanagement

Dubii legate de eficienta asessment centre si iluzia validitatii

assessment-development-centres-21-638Citeam ”Thinking Fast and Slow” de Daniel Kahneman cand am dat peste o poveste care m-a pus pe ganduri.

Daniel Kahneman a servit in Israeli Defense Forces in tinerete. Armata s-a gandit (bine) ca proaspatul recrut psiholog s-ar incadra bine in unitatea Psihologica. Ocazional, Kahneman era solicitat sa participe la selectia candidatilor pentru Scoala de Ofiteri.

Selectia se baza pe un test dezvoltat si folosit de Armata Britanica in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial. Testul se numeste ”Leaderless Group Challenge”. Soldatii primesc ca sarcina sa treaca un bustean greu peste un zid, fara ca busteanul sau vreunul dintre soldati sa atinga zidul. Soldatii nu aveau grade sau placute cu numele, asa incat porneau de pe picior de egalitate.

Sarcina era dificila, pentru ca busteanul era greu, zidul inalt, iar de obicei tot exercitiul se desfasura sub soarele aprig al Israelului. Daca una dintre conditii nu era indeplinita, daca zidul era atins din greseala, trebuiau sa o ia de la inceput. Exista mai mult de o singura solutie corecta.

Observatorii notau cum se formeaza si se structureaza grupul, cine are initiativa, cum comunica, cine este ascultat si cine nu, cine isi asuma responsabilitatea de a coordona, cat de mult contribuie fiecare la reusita etc. Se urmarea reactia la stres: cum este tratat un soldat care a gresit, cine isi asuma responsabilitatea conducerii grupului cand un alt lider a esuat, daca efforturile unuia sunt mai mici dupa ce ideea sa este respinsa etc.

Evaluatorii isi notau toate observatiile si isi formau o opinie despre potentialul fiecarui candidat de a deveni un bun ofiter. Cazurile erau discutate individual si adesea se ajungea la consens, pentru acei candidati care preluau conducerea grupului in momentele cele mai grele, pentru cei care dadeau dovada ca pot lua decizii si pot convinge grupul sa-i urmeze.

Cand am citit despre acest model de recrutare, m-am gandit ca este un Asessment Centre, o metoda foarte populara de a evalua un candidat, in special pentru functii de management. Multe companii de recrutare din Romania au intre serviciile pe care le ofera Asessment Centre.

Problema este ca IDF i-a cerut lui Kahneman sa verifice corectitudinea predictiilor grupului. Cateva luni dupa ce candidatii selectati au luat drumul Scolii de Ofiteri, evaluatorii au avut acces la informatii despre performanta lor. Abilitatea lor de a prezice cine va deveni un bun ofiter si cine nu are inclinatiile necesare, era neglijabila. Tot exercitiul, toate observatiile erau inutile: o alegere aleatoare ar fi furnizat rezultate similare.

De ce?

Mediul in care s-a desfasurat testul era unul artificial. Adauga etichetele cu numele si gradele si oamenii se comporta altfel. Adauga gloantele si inamicii care vor sa te omoare si comportamentul soldatilor se schimba. Adauga nesomn, adrenalina, povara relatiilor de fiecare zi, sau dimpotriva solidaritatea camaradereasca si obtii comportamente fundamental diferite.

Eroarea de judecata care se manifesta aici este ”iluzia validitatii”. Iluzia validitatii este WYSIATI(What You See Is All That Is). Creierul nostru interpreteaza ceea ce vede, in cazul nostru un numar de soldati incercand sa treaca un bustean peste zid. Nimic altceva nu are importanta pentru evaluatori si nici nu stiu sau sunt interesati de altceva. Astfel, concluziile trase din ceea ce observa sunt extinse asupra intregului comportament. Soldatul care a pasit in fata cand un lider a cazut prin nevalidarea solutiei lui de trecere a busteanului, este ”improprietarit” cu calitati de lider, pentru orice situatie viitoare. Prin efectul de hallo, el pare brusc mai curajos, mai responsabil si mai inteligent. Este doar o iluzie.

Dovezile sunt impotriva acestei metode, care mie mi se parea atat de logica si de utila. Increderea mea in Asessment Centre este complet zdruncinata pentru soft skills. Proabil ca pentru a determina nivelul indemanarilor practice si al cunostintelor legate de job merge folosit, dar pentru lidership si alte soft skills, nu este relevant.

Nu ma indoiesc ca si dupa aceasta lectura unii dintre voi veti ramane aparatori ai Assesment Centre. E ok, va rog doar sa manifestati putin scepticism, sa analizati rezultatele in timp, sa va furnizati feedback si sa va testati ipotezele.

Marian Hanganu

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply