Warren G. Bennis, un cunoscut profesor american in domeniul managementui, autor al unor carti de management populare, spunea odata ca: „Fabrica viitorului va avea numai doi angajati: un om si un caine. Omul va fi acolo pentru a hrani cainele. Cainele va fi acolo pentru a-l impiedica pe om sa atinga echipamentele”.
Cand eram copil, in Republica Socialista Romania, exista o reglementare conform careia personalul TESA (auxiliar) nu trebuia sa depaseasca raportul de 1/4 cu personalul direct productiv. Distinctia era si de natura ideologica: muncitorul era vazut ca fiind mai pur ideologic si mai important decat personalul TESA, cam imburghezit.
Fabricile erau intesate cu oameni in salopeta.
Am clienti din industrie. Fabricile lor sunt operate (inca) de oameni si de masini. Canii sunt in curte (deocamdata). Majoritatea angajatilor sunt insa in birouri, la marketing, vanzari, proiectare, cercetare, programarea productiei etc. Numarul celor care ating produsele este mic si in scadere. Aproape toate masinile lor sunt operate de computere si niciuna nu are nevoie de forta musculara a oamenilor.
Productia acestor fabrici este considerabil mai mare decat a precursoarelor lor operate de mii de angajati. In medie, angajatii fabricilor de azi sunt mai educati decat inaintasii lor, vorbesc mai multe limbi straine, au calatorit in strainatate, inclusiv in vacante.
Cand vorbim despre schimbarea fortei de munca, trebuie sa intelegem ca exista castigatori si invinsi. Castigatori sunt cei care invata deprinderile de care are nevoie noua economie. Perdantii sunt cei care nu se pot adapta destul de rapid.
Este motivul pentru care angajatii industriali care nu reusesc sa se adapteze ajung in somaj cronic, de lunga durata.
Ideea, dragi prieteni, este ca trebuie sa va mentineti inaintea valului de schimbare tehnologica care va afecteaza slujbele. Daca slujba voastra poate fi facuta mai bine de catre o masina, un chinez, sau un computer, atunci in scurt timp o veti pierde.
Investiti in abilitati in care nu va pot concura chinezii, masinile si computerele si totul va fi bine.
Lasand la o parte gluma cu cainele si muncitorul, care ar fi aceste „abilitati” de care vorbesti? Chinezii sunt destepti si harnici si condusi bine pe deasupra. Intre 2000 si 2010 China a cunoscut cea mai rapida crestere economica din istoria lumii. Nici nu se stia ca este posibil asa ceva. In acelasi timp SUA a cunoscut una dintre cele mai slabe perioade din istorie. Iarasi, o surpriza. Daca ai fost in China stii ca salariile lor sunt la fel ca ale noastre, ale romanilor. Doar ca ei pun deoparte jumatate, pentru ca nu au pensie. Chiar crezi ca tu, individual, cu „abilitati”, poti face fata Chinei?
Incep sa cred cred ca aceste articole ale tale sunt un exercitiu in self-delusion.
Despre computere … despre ce computere vorbesti tu, de fapt? Google a dat 4 miliarde pe o companie care face senzori de fum. Mda, senzori de fum capabili sa intre singuri pe internet. Chiar crezi ca „abilitatile” tale te vor scapa de nusce soft care va elimina cu totul meseria ta de salesman? Pentru ca ziua aia va veni cu siguranta. Pentru multe alte milioane de oameni deja a venit.
Traim vremuri exceptionale. Chiar esti tu atat de exceptional ca sa te adaptezi la ele? Intreaga istorie a rasei umane este povestea unor fiinte care au inceput prin a inova si au sfarsit prin a deveni irelevante si la final uitate. Oare sa fie Marian Hanganu de la Ploiesti exceptia?
Inchei prin a prezenta scuze pentru tirada de mai sus, pari un om corect, ar fi fost necinstit din partea mea sa nu comentez atunci cand cred ca esti flagrant de eronat.
Mihaela,
Esti exagerat de pesimista. China are 1 miliard de locuitori. Daca ajung la 1/3 din productivitatea angajatilor americani, vor depasi SUA la PIB. China nu poate creste la nesfarsit in modul in care a crescut in ultimii 20 de ani. Cresterea ei se bazeaza pe diferentialul de salarii. Salariile din China au crescut si continua sa creasca acum, ca guvernul chinez stimuleaza consumul intern pentru a compensa incetinirea exportului ca sursa de crestere. The end of cheap China nu e insa o garantie ca slujbele intensive in munca nu vor migra in Asia: India, Vietnamul, Filipine, Indonezia si alte tari din zona asteapta sa preia comenzile care mergeau inainte in China.
Exista numeroase job-uri in care chinezii nu pot lupta cu localnicii. Toate serviciile care necesita intalniri fata in fata cu clientul, servicii personalizate, intelegerea nevoilor consumatorului local, servire rapida, sunt in siguranta: nu pot fi externalizate in China.
De asemenea, nimeni nu poate stavili creativitatea. Eu joc World of Tanks, un joc cu 60 milioane de utilizatori in toata lumea, proiectat de Wargaming, o companie din Belarus. Daca tipii aia din Belarus, o dictatura de prost gust, au fost in stare sa creeze o afacere internationala de aproape jumatate de miliard de dolari, inseamna ca si noi putem concura din Romania.