Skip to main content
economietraining

Microeconomia – materia care nu se studiaza in scolile de economie

5esmicro

Am absolvit in 1996 la ASE, Facultatea de Management. N-am facut niciun curs de microeconomie. In schimb am facut tot felul de tampenii, printre care protectia mediului (cica e nasol daca dai cu poluanti in apa si aer), desen tehnic (!) s.a., in total un an din 5 a fost pierdut cu prostii.

Sotia mea a facut INDE, masterat. N-a facut niciun curs de microeconomie, dar a facut macroeconomie.

Microeconomia este ramura economiei care studiaza modul in care iau decizii gospodariile si companiile in conditii de resurse limitate (adica conditiile din lumea reala). Microeconomia studiaza modul in care cererea si oferta formeaza pretul, modul in care variatiile in cerere sau oferta influenteaza pretul, studiaza competitia in cadrul unei industrii. Macroeconomia vede consumul agregat, la nivelul intregii economii. Microeconomia studiaza la nivel de industrie.

Microeconomia este esentiala pentru manageri si vanzatori, pentru marketeri, pentru a intelege ce se intamplala nivelul industriei lor. Degeaba esti as in marketing daca nu intelegi cum se formeaza preturile.

Discutiile pe care le-am avut in 20 de ani de cariera cu numerosi manageri ma conduc la concluzia trista ca majoritatea nu inteleg cum se formeaza preturile, ce rol au cererea si oferta si cum concureaza companiile in cadrul aceleiasi industrii.

Invatamantul economic romanesc are nevoie urgenta de o injectie de cursuri de microeconomie, iar managerii romani au nevoie urgent sa puna mana pe cardul de credit si sa comande pe Amazon aici!

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

2 Comments

 • Andy spune:

  Salut, cine este interesat de acest domeniu (aveti mare dreptate referitor la necesitatea lui), fie ca lucreaza in marketing, advertising sau e manager, poate sa faca cu usurinta un curs pe Coursera.org.
  Eu acum sunt inscrisa la „The Power of Markets” care dureaza 3 luni si ofera si un certificat de absolvire a cursului. Este tinut online de Universitatea din Rochester, N.Y.
  Sunt in a doua saptamana dar nu va pot descrie cat sunt de incantata, sincer (am aflat cum se calculeaza pretul optim :))
  Este complet gratuit, poti sa vezi cursurile video cd vrei, ai testare saptamanala.
  Eu sunt pasionata de marketing si se imbina minunat.
  Cu drag

Leave a Reply