Skip to main content
managementviata

Omul care citea prea multe carti

TooManyBooksSunt un cititor pasionat. Citesc simultan mai multe carti. Citesc pe Amazon Kindle (preferatul meu), citesc carti adevarate si am o carte inceputa pe iPhone pentru a umple timpii morti cand nu am la indemana decat telefonul.

Cumpar mai multe carti decat reusesc sa citesc. Paradisul este populat cu carti, din perspectiva mea. Ma rog, ma indoiesc ca exista, dar daca ar exista ar avea carti, cer albastru, mare, plaja si hamac pentru citit.

Cand citesti carti de specialitate, cand vrei sa inveti si nu sa te relaxezi citind carti, atunci e bine sa te concentrezi pe calitate, nu pe cantitate.

Am lucrat cu doi directori generali care citeau prea multe carti. Prea multe pentru puterea lor de intelegere, nu pentru nevoia lor de instruire, sa fim bine intelesi!

Problema lor era ca citeau o carte, se entuziasmau, vorbeau non-stop despre aceasta carte, se hotarau sa-si reorganizeze firma, sau/si viata dupa conform convingerilor abia achizitionate. Mai mult, manifestand zelul noului convertit, cei doi strangeau managementul de nivel mediu al firmei, sau chiar toata firma si predicau noua lor religie. Schimbari fundamentale si fara precedent urmau sa aiba loc. Cartea sefului trebuia sa devina cartea sfanta a managmentului. Urma sa fim botezati in rit Ken Blanchard, sau Stephen Covey, sau Peter Drucker sau ce citeau ei atunci.

Din pacate entuziasmul lor ardea ca un foc de paie si reveneam curand la vechile obiceiuri. Focul revolutionar se stingea caci nimeni nu mai continua ambitiosul program de reforme inceput cu putin timp in urma.

Ce facea seful? Pai citea o noua carte fundamentala. O evanghelie noua a managementului sau marketingului care urma sa ne schimbe viata pentru vecie …

Singurele lucruri care ramaneau neschimbate erau exact acelea despre care se spunea de fiecare data ca vor fi aruncate la lada de gunoi a practicilor manageriale nestiintifice.

Cei doi directori sunt oameni inteligenti si cultivati, fara indoiala, dar nu sunt directori competenti. Le lipsesc disciplina, gandirea limpede, capacitatea de analiza si constanta necesare pentru a infaptui schimbari de durata. Citesc prea multe carti si inteleg prea putine.

Merita sa mentionez ca unul dintre ei a dat faliment, iar celalalt si-a vandut compania (inteligenta miscare!).

Cititi, dar nu mai mult sau mai repede decat puteti intelege!

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply