Skip to main content
salesvanzari

Performanta inseamna suferinta

rain2

Sa faci lucrurile care trebuie facute, chiar si in zilele in care n-ai chef


Adevarata performanta cere suferinta. Asa cum arata sociologul Anders Ericsson, pentru a atinge excelenta este nevoie de aproximativ 10 ani de practica asiduua in orice ocupatie, sport sau arta.

Studiile realizate de el, Daniel Chambliss sau Carol Dweck pe muzicieni, sportivi sau pe aspirantii la Academia West Point, arata ca performanta se atinge prin practica indelungata, prin munca asidua exact in acele zone care sunt mai plicticoase, mai dureroase, mai neplacute, dar care conduc la o performanta superioara. Daca esti fotbalist, oricat de mult iti place jocul, valoarea se atinge dedicand mult timp alergarilor, antrenamentelor de forta si agilitate, repetarilor numeroase ale suturilor, schemelor tactice etc.

Performanta se atinge daca continui sa te antrenezi insistand asupra a ceea ce este important, nu placut, chiar si in zilele in care ai chef sa iei o pauza, sau sa o lasi mai usor.

Vanzarile nu fac exceptie. Sunt zile in care te trezesti lipsit de energie, descurajat, sau dimpotriva optimist, cu credinta ca o poti lasa mai usor, pentru ca va fi bine. Ei bine, daca cedezi si nu faci prospectare, pentru ca nu-ti place, sau te-ai saturat sa fii refuzat de straini neprietenosi, rezultatul se va vedea curand, cand pipelineul va fi gol. Buzunarele se vor goli si ele.

Devii un vanzator bun numai daca iti impui o disciplina draconica si o urmezi neabatut: faci prospectare cand este programat si nu cand ai chef; iti faci numarul de intalniri de vanzare indiferent de vremea de afara sau chef; faci follow-up chiar daca esti obosit; iti analizezi performanta si cauti cai de imbunatatire periodic etc.

Cu totii am cautat o scurtatura. Nu exista!

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

2 Comments

Leave a Reply