Ne place sa cumparam, adica sa luam in proprietate chestii noi, dar nu ne place sa platim. De fiecare data cand platim, ne simtim prost. Atunci cand platim, ne indispunem. Asta se numeste in termeni de specialitate, „the pain of paying”.
Experimentele arata ca simtim mai mult aceasta neplacere de a plati ori de cate ori platim cash, intr-o mai mare masura decat atunci cand platim cu cardul. In fapt, plata cu cardul ii face pe oameni sa se comporte irational, ca si cand nu ar plati din banii proprii. Atunci cand intre actul platii si bani exista un intermediar (cardul, cupoane, PayPal), emotia negatica pe care o simtim cand platim scade.
O serie de experimente arata ca oamenii cheltuiesc mai mult in aceeasi situatie cand platesc cu cardul, decat atunci cand platesc cash.
Bancile fac eforturi mari de multi ani pentru a promova plata cu cardul, nu pentru ca doresc sa dam faliment, ci pentru ca atunci cand platim cu cardul ei primesc un comision din tranzactie.
Alertele SMS sau prin aplicatiile de telefon mobil atunci cand facem o plata sunt un mod prin care se leaga actul platii cu cardul de bani, ceea ce ne face sa simtim imediat „the pain of paying”. Alerta care spune ca „ati platit 290 lei la Restaurantul Gourmet. Sold ramas 2831 lei.” creste „pain of paying”. Cred ca in realitate durerea creste fata de cash, pentru ca nu numai ca iti dai seama cat ai cheltuit, dar esti informat cati bani ti-au mai ramas.
Alertele te fac sa cheltuiesti mai putin pe cumparaturi de impuls, pe mofturi.
Este asta bine sau rau pentru banca? Banca va castiga oricum, fie ca cheltuiesti si incaseaza comision pentru tranzactie, fie ca economisesti si iti poate folosi banii.
Banca pierde daca economisesti, dar nu apeland la depozitele bancare.
Alertele pe cont sunt favorabile in primul rand consumatorului, care are ocazia sa isi gestioneze mai bine finantele personale. Daca nu aveti activate alerte pe cont, ar fi cazul sa o faceti chiar acum!