De fiecare data cand evaluez sansele de reusita ale unui start-up, in functie de abilitatile fondatorului, caut sa evaluez cateva elemente, in ordinea importantei.
Cel mai important este pasiunea. Un fondator pasionat si implicat in afacere este cel mai important ingredient al succesului. Daca este cu adevarat pasionat de ceea ce face, intr-atat incat sa-i straluceasca ochii cand iti vorbeste despre afacerea lui, daca pare mai degraba un hobby decat o afacere, atunci suntem pe drumul cel bun.
Pasiunea fondatorului este elementul cel mai important, pentru ca il va impinge inainte, il va motiva sa munceasca din greu si sa faca sacrificii. Pasiunea il va face sa-i convinga pe angajati, parteneri, colaboratori, furnizori si clienti. Pasiunea il va determina sa se gandeasca zi si noapte la afacerea lui si sa gaseasca solutii creative pentru promovare si dezvoltare.
Nu poti inlocui forta interioara a pasiunii cu nimic altceva: studii, experienta sau bani, niciuna nu poate substitui pasiunea.
Cu ani in urma l-am auzit pe Sergiu Macadrai, liderul Herbalife Romania, vorbind despre afacerea lui, despre marketing si despre planurile de dezvoltare pentru reteaua pe care o conduce in Romania si Republica Moldova. Excelent ca discurs, ca strategie de marketing si ca stil de prezentare. Sergiu Macadrai nu este un absolvent de marketing. Din cate stiu eu, Sergiu Macadrai nici nu este absolvent al unei facultati, dar este un om educat, un om care s-a educat singur pana cand a devenit un manager profesionist.
De 3 luni iau cursuri de dansuri latino la Latin Love Ploiesti. Liderul scolii de dans, Mihai Banu, nu este absolvent de coregrafie si nici al unei facultati de marketing. Afacerea infloreste, sunt tot mai multi cursanti si promovarea e tot mai asidua. Recent am participat la 2 flash-mob-uri in mall-urile ploiestene. Ieri am fost la Cora impreuna cu vreo 30 de cursanti ai Latin Love. La un moment dat am improvizat un dans sincron in mijlocul Cora, in Afi Palace, sub privirile uimite cumparatorilor. Multi si-au scos telefoanele si au inceput sa filmeze. Seara, o televiziune locala a redat evenimentul. Pasiunea lui Mihai este molipsitoare. Peste 30 dintre cursantii sai (citeste clienti), au fost de acord sa danseze in public pentru a-i promova afacerea. Ai nevoie de pasiune pentru a reusi asa ceva.
Al doilea element la care ma uit este experienta in industrie. Ajuta mult sa stii industria, afacerea in care intri, sa ai deja clienti potentiali pregatiti, sa ai relatii cu furnizori, sa fii cunoscut ca un nume in industria respectiva. Experienta te ajuta sa depasesti ciclul „incercare si eroare”, sa eviti greseli costisitoare, poate chiar fatale.
Al treilea element, know how-ul, merge mana in mana cu experienta in bransa si chiar mai departe. Daca afacerea este de anvergura, know how-ul poate fi extins prin cooptarea altor specialisti. Un finantist bun, poate fi angajat, ca si specialisti in toate domeniile. Chiar si un director general competent poate fi angajat, dar daca gasesc in fruntea afacerii un director competent si nu vad nicaieri pasiune, atunci evaluarea mea devine rezervata, pentru ca pasiunea este elementul principal al oricarui start-up.
Veti remarca faptul ca nu am spus ca ma uit dupa studii, ci dupa know how. Studiile sunt dovada academica a cunoasterii. Know how-ul este expresia practica. In afaceri ai nevoie de expresia practica. Dovezile academice nu sunt suficiente.
Dintre toate, pasiunea este elementul predictiv cel mai bun pentru succes. Un numar mai mare de start-up-uri conduse de lideri pasionati de afacerea lor reusesc, decat companiile avand toate celelalte elemente (know how, experienta, capital, etc).