Skip to main content
management

Sindromul alergatorului in pustiu

lost runnerImagineaza-ti ca alergi intr-o cursa de triatlon. Stii cati kilometri trebuie sa inoti, cati sa mergi cu bicicleta si apoi cati sa alergi. Ai ceas cu GPS, pe drum sunt borne kilometrice, iar intr-o camioneta e echipa ta, care iti da apa, mancare si te incurajeaza din cand in cand. Stii tot timpul unde esti si daca progresezi conform planului. Stii unde esti fata de ceilalti competitori, ai informatii totale.

OK, imagineaza-ti acum ca alergi intr-o cursa si stii ca nu esti singurul concurent. Ti-ai facut un plan si stii cam cat de repede ar trebui sa alergi pentru a scoate un timp mai bun decat cel prognozat sa castige aceasta cursa. Din pacate esti singur, nu ai ceas GPS, nu ai busola, nu ai harta, nu exista marcaje si nici nu se vad alti alergatori. Nu stii daca mai ai mult sau putin, nu stii daca esti primul sau ultimul, daca ai alergat conform planului sau nu. Crezi cu tarie ca esti pe drumul cel bun, ca ai tinut ritmul pe care ti l-ai propus, dar nu stii cu certitudine. Poate ai gresit drumul. Poate esti ultimul si iti imaginezi ca esti liderul cursei.

E o situatie imposibila. Niciun om intreg la minte nu ar dori sa concureze asa, daca ar avea alternative.

Majoritatea companiilor nu au o imagine clara, fara echivoc asupra obiectivelor pe termen mediu. Unele au tinte pentru anul in curs, ca de exemplu cifra de afaceri dorita, profitul si cateva prioritati strategice, dar obiectivele acestea generale nu sunt insotite de obiective la nivelul business unit-urilor, al departamentelor, echipelor si, in ultima instanta, de obiective individuale.

Angajatul tipic este un alergator in desert. El nu stie incotro se indreapta, daca merge destul de repede si daca nu cumva a fost depasit de concurenta. El nu cunoaste obiectivele companiei, ale departamentului din care face si are doar o vaga reprezentare asupra obiectivelor sale individuale.

Cam asta este situatia in majoritatea companiilor. Problema e rezolvabila. E datoria managementului fiecarei companii sa o rezolve, sa stabileasca obiective clare pentru intreaga afacerei si pentru fiecare departament si fiecare om din subordine.

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply