Skip to main content
economiepolitica

Banii altor oameni

Filmul „Other’s people money” din 1991 este unul dintre filmele mele preferate. Filmul e o poveste socialista cu happy end siropos de la Hoolywood. Un speculator de pe Wall Street, Larry The Liquidator, interpretat de Danny de Vito, pune ochii pe o companie de cabluri din cupru si incearca o achizitie ostila.

Compania este condusa de un director general de moda veche, Andrew Jorgenson, interpretat de Gregory Peck, care se opune lichidarii afacerii.

Confruntarea finala are loc in cadrul adunarii generale a asociatilor, in care Larry incearca sa-i convinga pe actionari sa-i vanda compania, iar Andrew sa nu vanda.

Argumentele lui Andrew se centreaza pe responsabilitatea sociala a actionarilor fata de salariati, comunitate etc. Solutia, in viziunea sa, este ca actionarii sa astepte vremuri mai bune, cand dolarul va fi mai puternic decat yenul, cand America isi va reconstrui infrastructura, iar valoarea companiei va creste. Andrew il demonizeaza pe Larry, acuzandu-l ca este un criminal economic.[youtube]http://youtu.be/Uundu-aPiBQ[/youtube]

Larry pur si simplu desfiinteaza pozitia lui Andrew. El insista pe cateva elemente cheie:

  1. Industria sarmei de cupru e moarta din cauza progresului tehnologic (fibra optica).
  2. Strategia lui Andrew se bazeaza pe evenimente viitoare care nu vor avea loc.
  3. Responsabilitatea sociala nu este potrivita, pentru ca nu este reciproca: comunitatea locala nu a facut nimic sa ajute compania in ultimii 10 ani de recesiune, dimpotriva a majorat taxele.
  4. Investitorii au datoria sa ia decizii bune in favoarea lor. Banii obtinuti din vanzarea actiunilor lor ii pot investi in industrii productive, viabile si pot crea locuri de munca acolo.
[youtube]http://youtu.be/62kxPyNZF3Q[/youtube]

In fine, ratiunea castiga, dar finalul este fericit pentru orice proprietar de tricou cu Che Guevarra, pentru ca in ultimul moment apar niste investitori minune japonezi si ii rascumpara pachetul de actiuni lui Larry, reorientand productia catre airbag-uri.

Imi place filmul asta pentru ca personajul Larry este genial si pentru ca privit din unghiul lui e o satira la adresa incompetentei economice a stangii, a ipocriziei responsabilitatii sociale.

Urmariti discursurile si formati-va propria opinie, fiti alaturi de Larry the Liquidator sau de Andrew the Dreamer.

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply