Skip to main content
book reviewmanagementmarketing

Book Review – The Opportunity Analysis Canvas de James V. Green

The Opportunity Analysis Canvass by James V GreenAtentia noastra este monopolizata de companii precum Samsung, Apple, Nike sau Coca Cola. Uitam adesea ca majoritatea locurilor de munca sunt create de catre micile companii, dupa cum uitam ca majoritatea marilor corporatii au la origine o firma mica, initiata de un antreprenor.

Foarte multi dintre oamenii care sunt cu adevarat valorosi in profesia lor au planuri, iar unul dintre planurile cele mai dragi unora dintre ei este sa-si deschida o afacere proprie, intr-o buna zi.

Start-up-urile sunt de o importanta vitala pentru economie si pentru sistemul capitalist. Cand antreprenorii incetinesc ritmul de creare al noilor companii (incetinesc, nu se opresc!) economia intra in recesiune.

Dar care sunt ingredientele unei afaceri de succes? Cum sa initiezi  si sa intretii o afacere de succes? Cum sa existi nu numai un an de la infiintare, ci sa cresti si sa supravietuiesti celei de a cincea aniversari? Nu discut aici despre strategiile de crestere, ci despre calitatea oportunitatii si executiei initiativei antreprenoriale, fara de care nu exista viitor.

Recent am facut un curs online cu Prof. James V. Green, de la University of Maryland, avand ca subiect antreprenoriatul. Cu aceasta ocazie am cumparat cartea profesorului, „The Opportunity Analysis Canvas”, pentru numai 4,99 US$.

Profesorul are un sistem (in imagine) pe care il gasesc deosebit de bine structurat si practic pentru utilizat:

  1. Prima parte, „Thinking Entrepreneurially” trateaza antreprenorul: cum gandeste, cum vede viata si cum actioneaza un antreprenor. E o sectiune importanta, pentru ca antreprenorul este o tipologie speciala umana si in absenta caracteristicilor esentiale antreprenoriale, candidatii vor esua in afaceri.
  2. A doua parte, „Seeing Entrepreneurially” se concentreaza pe analiza industriei si a competitiei. Metodic si eficace, profesorul ne invata sa vedem dincolo de aparente, printre date si fapte, pentru a intelege regulile pietei unde vrem sa intram. Pentru profesorul Green, speranta nu este o strategie, asa incat intreg capitolul este despre cercetarea industriei, despre fapte, nu despre presupuneri.
  3. In fine,  cea de a treia parte a cartii, „Acting Entrepreneurially” trateaza analiza oportunitatilor, pe identificarea unei nise de piata pe care antreprenorul sa o poata exploata. Este un capitol in care se vede inclinatia metodologica a profesorului, pentru ca instrumentele sale de analiza sunt „ready-to-use”.

Intreg sistemul expus de prof. Green incape in matricea de analiza desenata mai sus. In plus, Prof. Green introduce un element extrem de practic de analiza: „Opportunity Analysis Canvas”, un document succint pe care antreprenorul trebuie sa-l completeze inainte sa se aventureze in scrierea unu plan de afaceri. Acest document ii va revela daca se afla pe drumul cel bun, al infiintarii unei afaceri cu sanse de reusita.

Fie si numai pentru acest instrument, investitia de bani in cumpararea cartii si de timp in lecturarea celor 73 de pagini este mai mult decat justificata.

 

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply