Skip to main content

hic_rhodos_hic_salta_mesh_hatsTocmai am citit un articol despre certificari in vanzari. Serios? O diploma oferita de niste cetateni care ti-au verificat cunostintele teoretice si, eventual, abilitatile practice intr-un mediu controlat, de laborator: tu si evaluatorii.

Adevarata certificare a unui vanzator sunt vanzarile realizate in trecut. Ce ai vandut si cui? Care a fost competitia pe care ai invins-o? Cati bani ai facut? Ce clienti noi ai adus companiei tale? Ce clienti ai smuls competititei?

Nu ma intelegeti gresit, nu spun ca nimeni nu ar trebui sa-si ia o certificare in vanzari, doar ca valoarea ei in ochii unui angajator serios trebuie sa fie zero. In fata argumentului realitatii invocat anterior, orice certificare paleste.

Faptul ca ai cunostinte teoretice nu inseamna ca si actionezi in concordanta cu acestea. Orice trainer de vanzari competent, care isi si vinde serviciile stie ca e mai usor sa le spui altora sa taca, sa puna intrebari si sa fie persuasiv cu clientii decat sa o faci tu insuti atunci cand te afli in fata clientului. E atat de tentant sa predici…

Faptul ca ai cunostinte teoretice si incerci sa le utilizezi in practica nu inseamna ca o si faci cu succes. Excelenta cere munca, perseverenta, incercare si eroare, mii de interviuri cu clientii in care sa iti antrenezi tehnica si sa o aplici eficient.

In fine, faptul ca ai cunostintele necesare, esti in stare sa aplici ceea ce stii, nu spune nimic despre motivatia ta. Oare iti vei da cu adevarat silinta la noua ta companie? Oare esti un campion avid de succes, sau doar cauti un job la care sa astepti o oportunitate mai mare si mai importanta? Sau poate ca ai fost campion, dar acum esti absolut epuizat de dificultatile vietii de vanzator profesionist?

Daca aveti alta opinie, m-as bucura sa mi-o impartasiti.

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply