In 1993 aveam 24 de ani. Tocmai iesisem din comunism si devoram orice informatie despre o societate libera. Renuntasem la facultatea de utilaj petrolier pentru a studia stiintele economice. Nu mai tin minte exact cum am facut rost de o carte fascinanta: „The Age of Unreason” de Charles Handy.
Charles Handy este un guru in management vizionar. The Age of Unreason a fost scrisa in 1976 si este inca futurista, chiar daca predictiile lui au inceput sa prinda contur.
Una dintre predictiile lui este ca organizatia viitorului nu va mai arata precum compania clasica, aceea cu angajati pe perioada nedeterminata, cu sindicate si contracte colective de munca. Organizatia viitorului este Organizatia Trifoi.
Organizatia trifoi este o metafora a lui Handy, prin care defineste organizatia viiitorului. Organizatia trifoi este o structura mai flexibila, adaptata epocii dinamice in care traim:
- Prima frunza a trifoiului este formata din angajatii permanenti ai companiei, care se ocupa de ceea ce este „core business”. Ei sunt cei mai buni tehnicieni, manageri, marketeri si vanzatori ai companiei. Relatia companiei cu ei este mai degraba una de parteneriat, decat una de tip patron-angajat. In mod tipic, acesti oameni vor ramane pe termen lung in companie si va exista o forma de participare la profit.
- Urmatoarea frunza o constituie angajati nepermanenti pe baza de contract, pe proiect. Ei sunt platiti conform negocierii, iar cand proiectul lor se termina, relatia lor contractuala inceteaza. Pot fi PFA-uri, micro intreprinderi sau companii mici. Organizatia este inconjurata de un ecosistem de astfel de colaboratori.
- A treia frunza este reprezentata de forta de munca nepermanenta, care efectueaza sarcini non-core, cum ar fi curatenie, amenajari, catering, transport, curierat si alte activitati non-core, necritice.
- A patra frunza a organizatiei poate exista (dar nu neaparat) si este formata din clienti care sunt dispusi sa execute operatiuni care fac parte din lantul valorii companiei. De exemplu clientii IKEA care isi asambleaza singuri mobilierul, clientii lantului Q’s Inn din Romania, care isi impacheteaza singuri caserolele cu mancare, clientii de aplicatii software care isi downloadeaza singuri software-ul neinclus in pachetul cumparat, si-l instaleaza, se inscriu pe site-ul de clienti.
O optiune des intalnita pentru foile 2 si 3 si poate fi eficienta daca:
- Ceea ce urmeaza a fi livrat este clar definit si usor masurabil.
- Exista abilitatea de a masura exact ceea ce s-a livrat si daca este conform cu cerintele.
- Exista abilitatea de a face ajustarile necesare daca ceea ce s-a livrat este sub standardul agreat.
Astazi vad tot mai multe companii care se indreapta catre acest model. Marile companii multinationale apeleaza la outsourcing, isi vand diviziile non-core si se concentreaza pe activitatile core. Numarul de angajati raportat la bursa este o fictiune, pentru ca multinationalele se bazeaza pe un numar tot mai mare de angajati din categoriile 2 si 3. Numarul lor este intre 10% si pana la 25% din forta de munca la un moment dat, iar proportia este in crestere.
Printre companiile care evolueaza catre organizatia trifoi, pe care le-am intalnit in ultima vreme, as mentiona OMV Petrom, Green Light IT si Q’s Inn.