Recent am dat de un studiu foarte interesant: Who Creates Jobs? Small vs. Large vs. Young* de John Haltiwanger – University of Maryland and NBER, Ron S Jarmin- U.S. Census Bureau si Javier Miranda -U.S. Census Bureau.
Studiul dateaza din 2011 si reprezinta o investigatie asupra creerii de slujbe in SUA. Poate ca v-ati astepta ca cele mai multe slujbe sa fie create de marile corporatii ca Apple, Microsoft sau Exxon. Ei bine, campionul sunt umilele start-up-uri, firmele noi. Desi conteaza pentru doar 3% din numarul angajatilor din economia americana, firmele noi contribuie cu 20% la crearea de noi locuri de munca.
Intre 1992 si 2005, noile companii au produs mai multe slujbe noi decat orice alt tip de companii, inclusiv corporatiile. In fapt, corporatiile, firme foarte mari si cu vechime, nu numai ca nu creeaza slujbe noi, dar sunt cei mai mari distrugatori de slujbe. Vorbim aici de firme cu peste 500 de angajati si peste 10 ani vechime, care angajeaza 45% din forta de munca din privat si conteaza cu 40% in distrugerea de locuri de munca. Dinamica cea mai buna in crearea de locuri de munca nu este numai apanajul firmelor mici, ci a celor mici si tinere-o distinctie importanta.
Parca ii vad pe anticorporatisti jubiland: inca o dovada a rolului nefast al corporatiilor. Nu, nu-i asa! Crearea si distrugerea de locuri de munca este un proces creativ, pozitiv. El arata ca piata functioneaza, ca cereea creeaza oferta, iar oferta isi gaseste cererea. Multe slujbe dispar din cauza cresterii productivitatii si a inovatiei tehnologice, dar slujbele care se desfiinteaza la corporatie se reinfiinteaza intr-un start-up.
Aici avem multe implicatii, dar as analiza doar doua:
- Interventia guvernelor in procesul de distrugere a slujbelor (vezi cumpararea de active toxice de la banci, sprijinul pentru fabricantii de automobile etc), interfereaza cu procesul de creeare-distrugere de slujbe, vital pentru cresterea nivelului angajarii si al inovatiei in economie.
- Interventia guvernului, respectiv cresterea taxelor, loveste mai ales in sectorul privat, acela care creaza locuri de munca. Guvernul nu creeaza locuri de munca, iar prin politica fiscala agresiva loveste in plina criza direct in cei mai mari creatori de locuri de munca, companiile mici si noi.
Guvernele au nevoie de toti banii privatilor si cetatenilor pentru a finanta deficitele uriase lasate in urma de masurile de „stimulare a economiei”. Creditele pe care le ia guvernul din sistemul bancar ii lipseste de banii necesari pentru demararea afacerii pe antreprenorii privati, adica exact pe cei care creaza locuri de munca.
In Romania serviciul datoriei a crescut permanent. Datoriile facute trebuie platite, iar anul acesta factura e mare. Ati observat ce s-a intamplat? Bancile nu mai dau credite cu larghetea din trecut companiilor private si consumatorilor, dar finanteaza guvernul, care n-ar mai fi in stare sa plateasca la timp salariile si pensiile fara aceste imprumuturi pe termen scurt.
Ceea ce ma enerveaza mereu, este ca oamenii chiar isi pun speranta in guvern, desi toate datele arata ca guvernul nu este in stare sa stimuleze economia, sa puna capat crizelor si sa creeze locuri de munca. Cand vor invata oamenii ca guvernul e cauza principala a crizelor, ca impinge economiile in recesiune si distruge locuri de munca. Cate locuri de munca a creat guvernul Romaniei in ultimii 10 ani? Cate a distrus?