Skip to main content
marketingsalesvanzariviata

Da, esti un vanzator, chiar daca nu stii, chiar daca nu vrei!

embarrassed woman

Ma amuza foarte mult specialistii, cei din profesiile liberale, care insista ca ei nu sunt vanzatori.

Majoritatea doctorilor pe care ii cunosc protesteaza cand le vorbesti despre cumparatorii serviciilor lor ca fiind … clienti. Cica nu sunt clienti, ci pacienti. Dar banii lor sunt buni.

Arhitectii accepta ideea ca au clienti, dar se indigneaza daca incerci sa sugerezi ca ei ar fi vanzatori.

Avocatii se simt deasupra trivialitatii meseriei de vanzator. Notarii simt ca fac un serviciu public si ti-ar da cu vaza in cap daca ai pretinde ca ei isi vand serviciile sau ca ar trebui sa invete marketing.

Exista si exceptii. Azi am discutat cu o dna. doctor care admitea ca ar avea nevoie sa invete mai multe despre marketing pentru ca vrea sa aiba mai multi pacienti noi.

Cei din profesiile liberale sunt greu incercati de piata si o spun din proprie experienta. E greu sa faci marketing, vanzari, administrativ, creatie si livrare de servicii de unul singur.

Vrei sau nu vrei, ai nevoie de consumatori ai serviciilor tale si de cate ori convingi pe cate unul sa apeleze la tine si sa-ti achite tariful, faci vanzari. Hai sa terminam cu prostiile si sa oferim acestor capitalisti cumsecade ceva lecturi utile:

„Selling your Services” de Robert Bly e un ghid formidabil, complet pentru solo practitioners, acoperind totul, de la marketing la vanzare si livrare. Bob Bly este copyrighter, business writter, dar sfaturile lui sunt valabile pentru orice solo practitioner, fie el doctor, arhitect, executor judecatoresc sau orice altceva. Dati click pentru a ajunge pe site-ul Amazon.

„Getting started in consulting” a lui Alan Weiss este o resursa formidabila pentru consultanti. Alan Weiss lucreaza singur, dar are o cifra de afaceri de mai multe milioane de dolari. E o resursa de prima mana.

Exista carti foarte bune care vizeaza public specializat precum dentistii:

Arhitectii:

Personal pentru curatenie:

Etc.

Terminati cu prostiile! Din moment ce toti traim din vanzari si marketing, haideti sa o facem bine, mai ales ca exista literatura suficienta cat sa nu o facem dupa ureche!

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply