Cred ca cea mai discutata problema in managementul grupurilor mici este fenomenul „groupthink„.
Am scris si eu in trecut despre acest fenomen, dar dand click pe „groupthink” gasiti definitiile din Wikipedia si nu am sa revin. Este un fenomen care afecteaza decizia unui grup, in conditiile in care teama de conflict si o autoritate mare a liderului suspenda gandirea critica si imping grupul spre o coeziune in decizie care este catastrofala atunci cand decizia este proasta. Grupurile afecate de groupthink iau decizii proaste, pentru ca nu sunt evaluate toate informatiile si nici toate alternativele si posibilele consecinte.
Conformitatea expusa de Ash poate deforma si mai mult procesul de luare a deciziilor in grupurile omogene:
- grupurile de manageri recrutati de aceeasi persoana, care au terminat cam aceleasi scoli si vin de la cam aceleasi companii tind sa se asemene si sa exercite o presiune asupra celor nou cooptati in echipa.
- oamenii din acelasi strat social tind sa isi afiseze preferintele sub forma brandurilor pe care le prefera, a preferintelor pentru petrecerea timpului liber si a vacantelor etc.
- orice participant la sedinta care nu impartaseste valorile grupului se va simti presat sa se conformeze, sa-si modereze punctele de vedere, sa-i imite pe majoritari. Prin asta, grupul va fi impins spre groupthink si va lua decizii catastrofale.