Skip to main content
managementmarketing

Factorul Cercetare Dezvoltare. Cum sa-ti incepi activitatea de cercetare in 5 pasi

051115 1637 FactorulCer1Majoritatea companiilor romanesti nu au nici un fel de investitie in Cercetare Dezvoltare. Asta nu inseamna ca nu inoveaza niciodata, sau ca nu isi largesc portofoliul niciodata.

Majoritatea companiilor romanesti inoveaza la cererea clientilor lor, ca raspuns la o oportunitate imediata pe piata. E bine ca inoveaza. E rau ca o fac la intamplare, dezordonat, fara legatura cu strategia.

Inovatia, crearea de capital intelectual sunt calea catre diferentiere, catre unicitate, catre preturi mai mari, catre nise de piata, catre stimularea cererii, depasirea competitiei, catre tot ce inseamna progres in afaceri.

Am discutat chestiunea asta cu mai multi antreprenori. Majoritatea se plang de lipsa fondurilor pentru R&D. Ei se gandesc la R&D ca la un departament, nu ca la un proces.

Iata cum iti poti incepe activitatea de R&D, fara sa dispui de un departament specializat si fara sa fi devenit corporatie peste noapte.

Pasul 1: Strategia ta

In pasul 1 trebuie sa-ti revizuiesti strategia. Daca n-ai una, pasul 1 este sa-ti definesti strategia, altfel nu avem despre ce vorbi.

  1. Unde esti acum?
  2. Unde vrei sa ajungi?
  3. Pe ce piete concurezi?
  4. Care este strategia ta de pozitionare?
    1. Cost leadership? Sau
    2. Diferentiere? Sau
    3. Focus?
  5. Care e sursa avantajului tau competitiv? Daca nu poti identifica un avantaj competitiv, atunci ce avantaj competitiv doresti sa dezvolti? Unde esti acum si unde trebuie sa ajungi?
  6. Cine sunt competitorii tai?
    1. Care este pozitionarea lor?
    2. Ce strategie urmeaza?

Pasul 2: Analiza oportunitatilor de piata

Acum trebuie sa gasim teme de cercetare.

  1. Imparte piata in segmente de consumatori si nise de piata.
    1. Care e pozitia ta pe fiecare segment?
    2. Exista nise de piata?
      1. Cine le ocupa?
      2. Cat de bine acopera cererea?
      3. Exista nise de piata pe care nu le deserveste nimeni cu un produs specializat?
  2. Ce oportunitati prezinta piata?
    1. Ce ar determina o schimbare in situatia competitiva pe pietele pe care activezi?
      1. Un produs nou, cu trasaturi distincte, cerute de anumiti clienti, dar neoferite de nici un competitor.
      2. Acelasi produs, dar insotit de un serviciu neoferit, cum ar fi creditare, sau inchiriere.
      3. O scadere masiva a pretului.
      4. O exacerbare a unei caracteristici a produsului, foarte importanta pentru un numar considerabil de clienti, cum ar fi durabilitatea.
      5. Altceva.. realitatea e complexa.
    2. Ce modificare in modul in care produci, livrezi, distribui, incasezi, ar constitui o schimbare revolutionara si apreciata de piata?
    3. Ce tehnologii noi ameninta sa schimbe fundamental piata ta?
    4. Ce piete noi ar putea avea nevoie de produsele si serviciile pe care le vindeti voi in mod obisnuit.
    5. Ce schimbari au avut loc in piete mai dezvoltate si nu au ajuns inca sa influenteze piata noastra? E o chestiune de timp pana cand schimbarile fundamentale se propaga de la pietele cele mai dezvoltate catre cele mai putin avansate. Pentru observatorii inteligenti, aceste schimbari anuntate reprezinta ocazia de a schimba situatia competitiva pe piata nationala.
  3. Care ar fi rezultatele economice ale fiecarui proiect pe care il analizezi? Estimeaza, in linii mari, care ar fi rezultatul asupra cotei de piata, profitabilitatii, cifrei de afaceri etc.

Pasul 3: Proiectul tau

Acum este momentul sa decizi ce ar trebui sa faci. Din lista oportunitatilor de la pasul doi, selecteaza doua-trei pe care le doresti si care ar avea un impact real daca le-ai putea face.

Acum calculeaza resursele de care este nevoie pentru a face aceste proiecte de cercetare. Nu trebuie sa te gandesti numai la bani, gandeste-te la oamenii de care ai nevoie, echipamente, know-how, spatiu, tot ce este necesar.

Pasul 4: Care sunt resursele de care dispunem

Acum, ca avem o lista de proiecte si stim cat ar putea costa si ce resurse ar necesita, e timpul sa facem inventarul resurselor de care dispunem:

  1. Oameni. Nu te bloca numai in gandirea de tip totul sau nimic. Daca ai doi specialisti care ar putea participa la proiect dar ai nevoie de ei in livrare, vezi daca ai putea sa-i aloci o zi pe saptamana, de exemplu.
  2. Bani. E nevoie sa stii cati bani poti pune la bataie, sau poti obtine pentru finantarea temporara a proiectului.
  3. Echipamente, spatiu, masini etc.

Acum compara ce e nevoie cu ce ai si hai sa vedem de unde facem rost de diferenta.

Pasul 5: La vanatoare de resurse

Mai intai avem nevoie sa limitam lista scurta la un singur proiect. Da, in momentul acesta trebuie sa te decizi pe care dintre ele vrei si ai sanse sa-l faci.

Luam proiectul castigator si incepem sa cautam resurse. Unde?

  1. Finantari europene si nationale. Proiectele europene sunt o sursa minunata dar uneori trebuie sa astepti un program care sa ti se potriveasca. E ok, pentru ca odata identificat programul, poti sa te pregatesti in asteptarea lui.
  2. Co-investitie in cercetare. Programele europene te imping uneori sa faci consortii si sa imparti rezultatele cercetarii. De ce sa nu o faci si fara proiect european? Poate unii dintre furnizori sau clienti ar fi interesati sa co-investeasca in proiectul tau de cercetare. Uneori chiar competitorii pot sa cada de acord sa co-investeasca, urmand sa valorifice rezultatul impreuna sau separat, conform intelegerii si cu respectarea legilor concurentei.

Pasul 5: Actiunea

Tot planul nu este altceva decat un exercitiu intelectual, daca nu il aplici. Stabileste data la care se infiinteaza departamentul tau de Cercetare-Dezvoltare, cu ce resurse si ce obiective. Nu conteaza daca obiectivul initial este sa incepi programul de cercetare, sau sa gasesti resursele necesare pentru a finanta primul tau proiect de cercetare. Conteaza daca actionezi.

 

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply