Companiile mari nu ar putea supravietui fara companii mici care sa le fie furnizori si, pentru multe dintre ele, clienti.
Companiile mici au nevoie de companiile mari ca si clienti. Companiile mici au nevoie de companiile mari ca sa le implice in proiecte prea mari pentru ele, ca sa le furnizeze produse care nu pot fi fabricate in companii mici pentru ca necesita investitii de capital prea mari pentru orice companie mica.
E o sinergie, o simbioza vitala.
Companiile mari si cele mici se confrunta insa pe piata muncii, unde concureaza pentru forta de munca. Companiile mari isi adjudeca partea leului, pentru ca oferta lor este mai buna: salarii mai mari, beneficii colaterale, birouri mai frumoase, masini mai bune, prestigiu incomparabil mai mare, cursuri si oportunitati de dezvoltare a carierei.
Daca vorbesti insa cu „corporatistii”, nu totul e roz: dupa o vreme realizezi ca esti doar o rotita in angrenajul marii corporatii. Ai sentimentul ca nu contezi prea mult. Initiativele tale se intepenesc undeva, in angrenajele birocratice ale mamutului si nu ajung niciodata sa fie puse in practica, cu exceptia situatiei cand un sef iti poate prelua ideea si o poate prezenta ca apartinandu-i.
Aici e terenul pe care mica intreprindere poate intoarce soarta competitiei si ii poate „fura” corporatiei pana si cei mai buni specialisti:
- Ie poate oferi oportunitatea sa-si puna in practica ideile;
- le poate oferi un loc unde parerea lor conteaza, unde sunt respectati pentru experienta si profesionalismul lor intr-un fel mai personal si mai magulitor decat in compania mare, unde, hai sa fim sinceri, erau oricum mai multi specialisti buni, era competitie;
- le poate oferi calea spre intrarea in actionariat;
- le poate oferi relatii umane mai calde si mai apropiate;
- ii poate scapa de birocratia corporatista pe care au ajuns sa o urasca atat de mult.
Pentru a castiga razboiul talentelor mica companie trebuie sa renunte la stilul de lidership mesianic, al antreprenorului atotstiutor, a managerului paianjen, a managerului om-orchestra, a managerului dictator nord-corean.
Pentru a castiga razboiul talentelor impotriva corporatiei, mica intreprindere trebuie sa merite o asa victorie!