Skip to main content
economiepolitica

In apararea corporatiilor

the-corporationAzi e la moda sa fii progresist, sa deplangi puterea excesiva a corporatiilor si sa ceri guvernului sa reglementeze strict corporatiile. In mintea progresistilor de azi, corporatiile au prea multa putere. In viziunea celor mai catastrofici, corporatiile corup guvernul si instaleaza la putere politicieni de paie, care le reprezinta interesele. Trec peste faptul ca e stupid sa crezi ca solutia pentru limitarea puterii corporatiilor o reprezinta tocmai guvernul, condus de oameni servili corporatiilor, care lucreaza de altfel intr-o organizatie mamut (guvernul), in fapt cea mai mare corporatie dintre toate. Trec peste teoriile imbecile ale conspiratiei care m-au exasperat in ultimii ani si haideti sa discutam serios despre corporatii.

Corporatiile sunt o inventie veche si utila

Corporatiile au ca origine asociatiile de indivizi care se grupau pentru a realiza proiecte comerciale prea mari pentru a fi realizate de o singura persoana sau care doreau sa-si uneasca fortele pentru a obtine privilegii de la autoritatea guvernamentala (regi, domnitori) din acea vreme. Cea mai veche companie atestata, care inca fiinteaza, dateaza din anul 578. O lista a celor mai longevive afaceri gasiti pe Wikipedia. Corporatiile sunt o inventie a oamenilor, precum roata, avocatul sau becul electric.

Corporatiile sunt o necesitate pentru proiecte mari

Corporatiile sunt utile pentru proiecte mai mari decat ar putea dezvolta fie si cel mai bogat om de pe planeta, a carui avere e mai mare decat PIB-ul multor tari membre ale ONU. E greu de crezut ca azi am discuta despre avioanele Boeing, despre computere, despre hipermaketuri, despre sateliti, misiuni pe Luna si Marte, despre autostrazi, cai ferate, televiziune, Internet si multe altele in absenta corporatiilor. Anumite industrii, ca de exemplu aceea a automobilului, au ajuns sa produca bunuri ieftine si bune si sa le distribuie la nivel global tocmai pentru ca sunt produse de corporatii. Imaginati-va o lume in care automobilele se produc de companii mici, cu pana la 50 de salariati? A ce arata? A trasura, nu-i asa?

Corporatiile au locul lor in economie

Corporatiile domina industriile in care se manifesta economia de scara, adica acolo unde capacitatea de a produce pe scara mare confera avantaje de cost atat de mari incat cu cat esti mai mare, cu atat esti mai competitiv. In industrii in care serviciul personalizat este de baza, precum consultanta, serviciile medicale stomatologice, coporatiile nu au nicio sansa in fata micilor antreprenori.

Corporatiile nu ucid companiile mici, ci le incurajeaza

Pe langa fiecare corporatie traieste un ecosistem de mici companii care ii sunt furnizori si fara de care corporatia nu ar supravietui. E o relatie simbiotica in care micii antreprenori primesc nu numai comenzi de la corporatii, dar si know how. Cand o corporatie se aseaza intr-un oras nou, afacerile infloresc in jurul acesteia.

Nu puterea corporatiilor ar trebui sa ne ingrijoreze, ci a guvernului

Corporatiile nu sunt un adversar pe masura guvernului. Oricat ar fi de puternice, guvernul le poate darama intr-o zi cu forta sa cu adevarat covarsitoare: agenti fiscali, politie, armata, justitie. Guvernul poate pune cu botul pe labe orice corporatie, dar cine pune la respect guvernul?

Corporatiile nu sunt bune sau rele

Corporatiile nu sunt bune sau rele, ci asa cum sunt oamenii care le conduc. Orice corporatie face lucruri bune si rele, simultan. De exemplu, Ikea face mobila ieftina si buna, da de lucru la sute de furnizori din toata lumea (companii mici), dar simultan contribuie la incalzirea globala, la reducerea suprafetelor impadurite, reprezinta o concurenta puternica pentru alti fabricanti de mobila etc. La fel si tu, cititorule, poti face o fapta buna ajutand un prieten sa se mute in alt apartament, dar contribui la incalzirea globala cu emisiile motorului masinii si la pierderi generate companiilor de mutare, care ar fi putut face un ban cinstit daca nu sareai tu sa-ti ajuti prietenul.

Corporatiile ajuta progresul tehnic si stiinta

Corporatiile sunt responsabile pentru un numar imens de inovatii si inventii stiintifice. Corporatiile contribuie mai mult la cercetarea stiintifica decat companiile mici. Mult mai mult! Stiinta este responsabila pentru castigurile uriase de confort, speranta de viata si calitate a vietii din ultimele milenii. Iata de ce discursul anti-corporatie mi se pare o eroare intelectuala majora.

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply