Skip to main content
economie

Lumea de maine e nebuna!

Gal.egypt.stock.market.jpg_-1_-1De data asta e altfel! Criza economica nu s-a terminat in 11 luni si nici nu se va termina prea curand. Asistam la falimentul statului social, asistential. Datoriile mari acumulate de guverne vor cere o rezolvare.

Majoritatea tarilor au de ales intre alternative foarte proaste si alternative catastrofale. Nimeni nu are alternative bune. Unii au doar alternative catastrofale.

In unele tari se va instala hiperinflatia, pe masura ce guvernele vor incerca sa plateasca datoriile cu bani devalorizati. In alte tari va fi deflatie si contractie economica.

De data asta e altfel: nu va fi soft landing pentru nimeni. Nici macar pentru China. Vor fi numai aterizari dure.

Lumea o va lua razna curand: veti vedea ca Japonia va suferi o criza profunda. E foarte probabil ca yenul se va duce la vale. Toyota ar putea deveni mai ieftina decat Hyundayul. Dar, Japonia nu va disparea, ci se va reinventa, dar cum va reactiona China la competitia pe pret a japonezilor?

America va fi fortata sa traiasca in limita veniturilor bugetare. Datoria publica va deveni nefinantabila la un anumit punct in viitor. America isi va restrange cheltuielile in strainatate. Lumea va ramane fara jandarm.

Bugetul UE a scazut pentru prima data, dar presiunea guvernelor vestoccidentale pentru frugalitate va continua. UE e slabita de problemele financiare ale tarilor din sud si de stagnarea economiilor din nord.

Marea Britanie va devaloriza lira. Asta va creste competitivitatea produselor britanice in UE. Cum vor reactiona tarile euro, incapabile sa-si mai manipuleze moneda cand produsele englezesti le vor inunda pietele?

Cine va salva Spania, cine va salva Italia, cine va salva Franta? Una dintre ele tot se va prabusi. Grecia nu e pe drumul cel bun si e putin probabil sa scape de faliment.

Poate ca v-ati obisnuit cu mine optimist si vi se pare ca am trecut in extrema cealalta. Nicidecum! Poate ca e momentul sa se faca curatenie! Poate e momentul sa devenim mai rationali si sa cerem si guvernelor sa fie mai responsabile, sa nu mai traiasca pe datorie si sa nu mai ipotecheze viitorul generatiilor viitoare.

Dar de data asta e altfel, iar luminita care se intrevede la capatul tunelului e aproape sigur alt tren!

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

2 Comments

  • Acum pe bune, in afara de vanzari, ai citit vreo carte de economie politica? Societatea noastra este extrem de complexa. Tu chiar visezi ca Giurgea la abolirea, pardon, „falimentul” statului? Vorba lui Cromwell ” I beseech you, in the bowels of christ, think it possible you may be mistaken”.

    • Draga Mihaela,
      tocmai pentru ca am citit economie politica spun ca actuala criza nu este una generata de banci, ci de guverne. Guvernele majoritatii tarilor se complac in deficit bugetar in fiecare an. Datoriile imense acumulate de toate guvernele fac ca deficitele sa devina nesustenabile. Japonia va ajunge, daca nu a ajuns deja, sa plateasca mai mult pe serviciul datoriei decat incaseaza din taxe si impozite. SUA nu poate continua sa se imprumute la straini si la proprii cetateni la nesfarsit: momentul cand nimeni nu va mai dori sa cumpere bonduri americane nu este departe.
      Ani la rand economistii risipei, avocatii deficitelor si ai cheltuielilor publice i-au persiflat pe economistii care pledau pentru echilibru bugetar, pentru frugalitate in cheltuielile publice si masura in cheltuielile sociale. Azi a venit nota de plata.

Leave a Reply