Skip to main content
negocieresalesvanzari

Cum sa motivezi clientul sa-ti plateasca facturile la timp

total_gambler_3497_15Intarzierea platilor este o boala a capitalismului romanesc. La inceputul anilor ’90, cand Ion Iliescu cauta un model de democratie originala pe care sa-l impuna in Romania, s-au pus bazele unei economii de piata originale, una in care nu e obligatoriu sa platesti atunci cand cumperi ceva. Efectele le simtim si azi.

Arieratele din economie inseamna un lant de intarzieri la plata. Nici nu mai stii daca intarzierea cu care clientii iti platesc facturile este datorata intarzierii cu care isi primeste banii de la clientii sai, sau e doar o practica menita sa-l finanteze pe el cu banii tai. Probabil ca e o combinatie a acestor doua cauze.

Tot ce faci este sa dai telefoane si sa insisti sa ti se plateasca facturile. Copilul care nu tipa, nu primeste de mancare, spune o vorba romaneasca pe care ti-o tot repeti.

Ei bine, exista si alte alternative. Una ar fi sa-ti motivezi clientul sa plateasca mai intai factura ta, si abia apoi facturile altor furnizori.

Ceea ce trebuie sa faci, este sa mentionezi in contract ca esti exonerat de orice fel de obligatie de a respecta termene si de a oferi garantii in cazul in care facturile emise de tine nu au fost platite la termen. Cand negociezi, explica-i clientului ca lipsa resurselor financiare te poate determina sa nu poti livra la timp, asa incat nu poti sa-ti asumi termenele de livrare daca el nu-si asuma termenele de plata. Negociaza zile de intarziere la plata contra zile de negociere la livrare, dar fa din aceste clauze o conditie obligatorie pentru incheierea contractului.

Majoritatea zdrobitoare a furnizorilor clientului tau nu au astfel de clauze in contract, asa incat clientul tau va ceda daca este onest. La urma urmei, te va plati pe tine si ii va intarzia pe ceilalti, daca e nevoie.

Cand clientul incepe sa intarzie, intarzie si tu livrarile, chiar daca esti gata. Obiectivul nu este sa-l pedepsesti (inca) ci doar sa-i atragi atentia asupra contractului si asupra faptului ca iei in serios conditiile contractuale si platile.

Cand negociezi, nu fi rata, fii vultur! Amandoi zboara, dar numai vulturul mananca rate, ratele nu au mancat niciodata un vultur.

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply