Skip to main content
negocieresalesvanzari

De ce investesc marile companii in lux?

Luxury office
Ai intalnire la sediul „Mare Corporatie SA”. E oportunitate sa intri in liga mare, e un vis pe care il nutresti de cand te-ai alaturat afacerii pe care o reprezinti acum.

Iti imbraci cel mai bun costum, te pregatesti pentru intalnire si pleci din timp ca nu cumva sa intarzii.

Cladirea lor se vede de la distanta, ca un castel medieval strajuind o rascruce de drumuri comerciale. Este o cladire impunatoare. De la poarta esti impresionat de numarul mare de masini din parcare, de masinile de lux parcate pe cele mai bune locuri, de spatiile largi, generoase care contrasteaza cu zgarcenia cu care au fost proiectate zonele comune in cladirea de birouri unde ai tu sediul.

Receptionistele, care par sa fie desprinse dintr-o parada a Victoria’s Secret, troneaza cu gratie peste un spatiu luxos.
Par sa fie foarte fericite aici, altfel nu ar zambi tot timpul. Foarte fericiti par si tipii eleganti cu care te intersectezi in drumul tau catre biroul grangurelui cu care ai intalnire.

Se deschide usa si … Ouau, ce birou! Cat spatiu, cat stil, ce lux! Inghiti in sec cand te gandesti la biroul tau si te bucuri ca intalnire nu are loc in sediul tau, o adevarata cocioaba in comparatie cu locul acesta!

Intri un pic stingher, calcand peste mocheta in care te afunzi pana la glezne.

Directorul are pe masa catalogul unui producator de masini de lux. Iti spune ca vrea sa-si schimbe masina si initiaza o discutie despre masini la care nu te-ai gandit niciodata ca potentiale achizitii, cu exceptia replicilor facute de Burago care se vand in benzinarii pe raftul destinat jucariilor.

Care este scopul acestei demonstratie de bogatie si opulenta? De ce cheltuiesc corporatiile tone de bani pentru lux, in timp ce vorbesc despre eficienta operationala si reducerea costurilor? Cum justifica aceste cheltuieli, in acelasi timp in care sunt atacati de competitori din toate colturile lumii?

E simplu: tu si oamenii ca tine contribuie ca sa justifice aceste cheltuieli! Luxul nu este menit sa creeze o atmosfera optima pentru angajatii proprii (nu ar fi nevoie de lux, ci de confort si functionalitate pentru asta). Luxul este facut ca sa te impresioneze pe tine, clientul, sau furnizorul marii corporatiei. E o lovitura devastatoare livrata determinarii, increderii in tine, planului tau de negociere, inainte de a incepe negocierea.

E un spectacol montat pentru ca tu sa cedezi usor conditiilor lor. Diferenta de preturi si conditii comerciale obtinuta in situatia aceasta justifica investitia in lux.

Pana la urma, ce daca ei au un sediu luxos? Ce daca directorul isi cumpara o masina de lux? Ce daca ei sunt mari si puternici? Tu esti acolo ca sa castigi bani pentru compania ta. Tu esti acolo pentru a obtine o relatie comerciala profitabila, nu ca sa te inchini ca un vasal unui senior feudal.

Tot acest spectacol de putere te afecteaza numai daca te lasi influentat. N-o face!

Marian Hanganu

I am a professional in marketing and sales. I am proud of being called a salesman. I am a free man. I am a father and a husband.

Leave a Reply